TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Memorial: Huis Joodse Mensen

Een gedenkplaat in de voortuin van het gebouw aan Wohlers Allee 58 herinnert aan het vroegere Joodse Volkshuis [Jüdisches Volksheim] dat hier van 1925 tot 1942 bestond en de mensen die hier woonden en werkten. De Jewish People's Home Association had een joodse kleuterschool en naschoolse opvang. Een kinderarts verleende diensten ter plaatse. In 1936 dwongen de nationaal-socialisten de kleuterschool en de dagopvang te sluiten en in 1942 werd het gebouw met geweld verkocht aan de stad Hamburg.

De bovenstaande close-upfoto's tonen de sjabloon die de datums uitlegt en informatie toont over drie van de slachtoffers.

Een ander slachtoffer, Gertrud Rosenbaum, werkte op de kleuterschool als jeugdleider samen met een leraar, een huishoudster en verschillende stagiairs voor maar liefst 60 kinderen die daar leerden, aten en speelden. Het Joodse Volkshuis werd gedwongen om in de jaren dertig te sluiten vanwege anti-Joodse wetten en gebrek aan financiering.
Een stolperstein voor haar is op Isestraße 61 in Hamburg-Harvestehude.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)