Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Voormalige V2 Lanceerbasis Rijsterbos

In het najaar van 1944 werden vanuit het Rijsterbos in Rijs door de 444ste Fernraketenbatterie in totaal 77 V2-raketten afgeschoten.

Het ging ook wel eens mis tijdens de gevaarlijke lancering. Het 13 meter hoge gevaarte was, behalve met 1000 kilo springstof, gevuld met 8000 liter raketbrandstof. In totaal gebeurde het drie keer dat een V2 haperde bij de start en als een boemerang op het bos terugkeerde. Aan het begin van het bos staat het zgn. Vredestempeltje, een gebouwtje uit Napoleons tijd. Eťn van de mislukte lanceringen vernietigde het na de oorlog herbouwde gebouw.
Nu bevindt zich daar een plaquette die informatie geeft over de V2-historie van het Rijsterbos.
Verder is er door middel van markante paaltjes een VVV- route uitgezet die de wandelaar langs plekken leidt die in 1944 van betekenis waren.

In het museum in Oudemirdum (vlak bij Rijs) word ook aandacht geschonken aan de V2 lanceerinstallatie in het Rijsterbos door middel van foto's en tekst. Ook staat er een op schaal 1/72 gebouwd diorama van de V2 lanceerinstallatie.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)