TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lichtmonument Jan Zwartendijk

Monument voor voormalig Philips-directeur Jan Zwartendijk, die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog als honorair-consul in Litouwen 2345 Curacao-visa tekende en daarmee duizenden levens van joden redde.

In Litouwen is sinds 2018 een Memory Place voor Jan Zwartendijk
Kunstwerk ontworpen door Giny Vos.
De meer dan 2.000 lichtstreepjes vormen een spiraal van ruim zeven meter doorsnee die rond de boom recht tegenover het vroegere kantoor van Jan Zwartendijk slingert: de streepjes staan voor de overlevenden, de volwassenen en de kinderen, die dankzij de moedige daad van Jan Zwartendijk de Holocaust hebben overleefd. De lichtstreepjes nemen in intensiteit toe en af en soms gaat er een beweging doorheen, voor het leven met elkaar verbonden. Een monument om het leven te vieren. Het ontwerp is op 15 juni 2018 feestelijk onthuld in Kaunas, Litouwen, in het bijzijn van twee van Zwartendijks kinderen, een van de overlevenden die speciaal is overgekomen uit Australië en Koning Willem-Alexander.

Op de grond in het midden van de lichtspiraal is een ronde tegel geplaatst met in twee talen een tekst die herinnert aan Jan Zwartendijk.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Robbert Baruch

54.897546, 23.90899

Definitief: verzetsheld Jan Zwartendijk krijgt postuum alsnog de hoogste onderscheiding

7sep

Definitief: verzetsheld Jan Zwartendijk krijgt postuum alsnog de hoogste onderscheiding

EINDHOVEN - De Eindhovense verzetsheld Jan Zwartendijk wordt op 14 september, precies 47 jaar na zijn overlijden, alsnog onderscheiden met de gouden Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon. Dat is de hoogste koninklijke onderscheiding voor dappere daden door burgers.

Lees meer

Kabinet wil hoogste onderscheiding voor verzetsheld Jan Zwartendijk

apr2023

Kabinet wil hoogste onderscheiding voor verzetsheld Jan Zwartendijk

Het kabinet wil de Nederlandse verzetsheld Jan Zwartendijk postuum eren met de hoogste onderscheiding voor dappere daden verricht buiten een strijd, de gouden Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon. Het is niet mogelijk om onderscheidingen toe te kennen aan verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog, omdat de toenmalige regering in 1951 heeft besloten om hiermee te stoppen. Maar het kabinet wil nu kijken of er een uitzondering gemaakt kan worden. Zwartendijk heeft duizenden Joden in de Tweede Wereldoorlog gered. Deze onderscheiding is ten volle verdiend, zegt minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken, die de uitzondering aan het regelen is.

Lees meer

Lees meer (1)