TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Voormalige Flakkaserne Wolfenbüttel

Het kazernecomplex aan de straat 'Am Exer' werd in 1936/1936 gebouwd voor de Luftwaffe. Er werd bemanning voor de Flak (luchtafweer) opgeleid en ondergebracht. Daarvoor was ruimte genoeg; de kazerne lag aan de rand van de stad en omringd door velden.

De grootste eenheden die er lagen waren de 1e en 2e Abteilung van het Flakregiment 7. Daarnaast waren verschillende andere Wehrmacht eenheden ondergebracht. Zoals vanaf 1943 het Landesschützenbattallion 715, een eenheid met voornamelijk oudere soldaten, ingezet voor bewaking.

Na de 2e Wereldoorlog en de deling van Duitsland lag Wolfenbüttel dichtbij de grens met de DDR en was daardoor strategisch van belang. Het kazernecomplex werd in gebruik genomen door het Engelse leger, die het omdoopte tot Northampton Barracks. Van 1974 tot 1992 was het de basis van het cavalerieregiment 16.Queen Royal Lancers. Na de val van de muur begin het complex aan een vreedzame fase. Soldaten maakte plaats voor scholieren van Ostfalia, hoge school voor toegepaste wetenschap. Ook zijn er verschillende bedrijfjes gevestigd en worden de garages verhuurd aan particulieren. Het complex is grotendeels intact en compleet.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Maurice Laarman
  • Foto's: Maurice Laarman