TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Stolpersteine Huize Dina Duinlustparkweg 96

Deze Stolpersteine (ook wel Struikelstenen genoemd) herdenken 15 bewoners van Huize Dina, vervolgd of vermoord door de Naziís.

Huize Dina werd in januari 1930 opgericht en bood onderdak aan joodse meisjes die door armoede, sociale problemen of de dood van ouder(s) niet meer thuis konden wonen. De meisjes hadden, zo jong als ze waren, vaak al een zwaar leven achter de rug. Het huis was een initiatief van de Vereeniging tot bescherming van Joodsche Meisjes.

Deze messing plaquettes van 10 bij 10 cm zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd en meestal vermoord zijn door de Nationaal-Socialisten. In de kleine plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn gestanst.

In veel andere steden en dorpen, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.


Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)