TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crossline Monument Sliedrecht

Dit monument is opgericht voor de liniecrossers van de Groep Albrecht die in kano's en roeiboten vanuit Sliedrecht naar Lage Zwaluwe voeren om informatie, mensen en medicijnen naar het bevrijde gebied te brengen en andersom. De eerste crossing vond plaats op 6 november 1944. In totaal werden er tussen Sliedrecht & Lage Zwaluwe en de andere route Werkendam & Drimmelen ongeveer 374 crossings gemaakt.
Voor deze crossers werd in 1966 dit monument opgericht.

Een plaquette op het monument herdenkt het 60e bezoek van de veteranen van Market Garden aan Nederland, op 18 september 2004. De liniecrossers hebben namelijk bijna 50 Engelse militairen die na Market Garden waren achtergebleven door de Biesbosch naar bevrijd gebied gebracht. Onder hen waren op respectievelijk 6- en 10 februari 1945 Generaal J.W. Hackett, de Divisie Arts G.M. Warrack en de chirurg W.A. Lippman-Kessel die Hackett aan zijn verwondingen had geopereerd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

51.817213, 4.775979

Het verhaal van de liniecrossers in de Biesbosch

apr2021

Het verhaal van de liniecrossers in de Biesbosch

Honderden keren gaan ze met kano’s en roeiboten door vijandelijk gebied van bezet naar bevrijd Nederland. Ze worden de liniecrossers genoemd, een verzetsgroep in de Tweede Wereldoorlog. De nachtelijke tochten gaan vanuit Sliedrecht door de Biesbosch naar Brabant, vlak langs Duitse wachtposten met machinegeweren.

Lees meer