Gijzelaarskamp Haaren

Vanaf 1941 was het Groot-Seminarie in Haaren in gebruik als gijzelaarskamp en later als gevangenis. Ongeveer 3000 mensen hebben er gevangen gezeten. De laatste gevangenen zijn in 1944 vertrokken.

Momenteel is in de voormalige kapel een gedenkplaats. Op de toegangspoort zijn diverse plaquettes aangebracht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van deze gevangenis.

Momenteel staat het complex leeg en men is nog op zoek naar een nieuwe gebruiker.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Paul Moerenhout & A. Suijskens
  • Foto's: TracesOfWar.com

Gerelateerde boeken

jun2018

Deurnese ontwerpt expositieruimte kamp Haaren

DEURNE - De 20-jarige Vera Nooijen uit Deurne, leerling van het Sint Lucas in Boxtel, heeft als opdracht voor haar eindexamen een expositieruimte ontworpen voor Gedenkplaats Haaren. De opening van de exporuimte was zaterdag 26 mei tijdens de officiŽle opening van het nieuw expositie-seizoen in Gedenkplaats Haaren.

Lees meer

apr2018

Brieven van gevangenen worden 'een boek van vlees en bloed' over Kamp Haaren

HAAREN - Het voormalige grootseminarie in Haaren werd in de Tweede Wereldoorlog als gevangenis gebruikt. Gijzelaars werden er vastgehouden om het verzet onder druk te zetten. Andere gevangen gingen later verder naar Westerbork en Duitsland. Historicus Peter Bak spitte talloze documenten en brieven door, op zoek naar de verhalen van toen.

Lees meer