TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Frans-Duitse Oorlogsbegraafplaats Maissin

Gedenksteen op de Frans-Duitse oorlogsbegraafplaats te Maissin ter nagedachtenis van de soldaten van het Franse XIe Legerkorps die sneuvelden tijdens de Slag van Maissin op 22 en 23 augustus 1914.

Op de gedenksteen hangen twee plaquettes.

Bovenaan een gedicht in het Bretons van Jos Le Bras.
Hij werd geboren in 1889 in een familie van arme boeren. Na zijn studies werd hij leraar, eerst in het katholiek onderwijs en in 1913 op een openbare school.
Gemobiliseerd in 1914, was hij korporaal aan de 48ste linie. Hij overleed op 8 september 1915 in Vienne-le-Château bij Bar-le-Duc in de Marne.
Le Bras schreef, onder de pseudoniemen Yann Brezal of Dirlem, in verschillende kranten en tijdschriften waarin hij de Bretonse taal en de onafhankelijkheid van Bretagne verdedigde. Hij voerde campagne voor de Bretonse nationalistische partij.
Hij schreef ook gedichten en een roman in het Bretons.
Op de plaquette op de gedenksteen staat één van zijn gedichten in het Bretons :
"Ar prezeger gwella, hep mar, eo er Maro / Rak e vouez a zo don! Selaou, den kalonek, / Laret a ra bezan Bretoned Karantek. / Keneil, demp alies da welet ar bezio.
Jos-Pêr ar Braz (Dirlem) 1889-1915 „

Vertaald : "De beste redenaar is de dood, want zijn stem is diep ! Luister, liefdadige mensen: ze vraagt ons om trouwe Bretons te zijn. Vrienden zullen vaak onze graven bezoeken."

Daaronder hangt een tweede plaquette :
" Deze 16e-eeuwse Bretonse calvarie van de gemeente Tréhou Finistère werd in het jaar 1932 op deze begraafplaats opgericht om te waken over de laatste rust van de Bretonse soldaten en Vendees van het XIde Legerkorps dat op 22 en 23 augustus 1914 viel in de Slag bij Maissin."
Daaronder een opsomming van al de eenheden van de 21ste en 22ste divisie van het XIde Corps d’Armée Nantes - France.

Bron : Wikipedia

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge + Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Luc van Waeyenberge (1, 2, 3), Marie-Christine Vinck (4)

49.967675, 5.172549

Fotoreportage herdenkingsplechtigheid op begraafplaats Maissin

21aug

Fotoreportage herdenkingsplechtigheid op begraafplaats Maissin

In de omgeving van Maissin (in de Belgische provincie Luxemburg) werd aan het begin van de Eerste Wereldoorlog op 22 en 23 augustus 1914 zwaar gevochten tussen het Franse en het Duitse leger. De militaire Frans-Duitse begraafplaats van Maissin telt 4.783 gesneuvelden.

Lees meer