TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Liza Craessaerts Tervuren

Liza Craessaerts (17/09/1915 – 05/09/1988) woonde op de ouderlijke boerderij in de Kerkstraat, nu de Schoolstraat in Moorsel (Tervuren). Ze groeide op als jongste in een groot gezin met maar liefst 11 kinderen. De Joodse familie Dorn woonde sinds 1920 in Oudergem. Sami werd er geboren in 1936.

Wanneer de Duitsers in 1940 aan de poorten van Brussel staan vlucht papa Dorn naar England. In 1942 verergert de situatie voor de Joden. Mama Paula denkt er aan om haar zoontje te laten onderduiken. Via de priesters van Oudergem en Moorsel krijgt ze het adres van de familie Craessaerts.
In Moorsel wekt de komst van het jongetje weinig argwaan omdat er nog negen kinderen zijn ondergebracht op boerderijen om aan te sterken. Om zijn ware herkomst te verdoezelen wordt Sami van dan af Charles Dorn. Liza neemt als jonge vrouw gedurende drie jaar de zorg voor het jongetje op zich.
Charles en Paula hebben het gered. Ze keren naar Israël terug waar Charles (Sami) landbouwkundig ingenieur werd en o.a. voor de UNO werkte. Liza trouwde in 1946 met Emiel Ceulemans en ze namen de boerderij van haar ouders over.
Het is op aangeven van Paula Dorn dat Liza de Yad Vashemonderscheiding kreeg in 1980. Haar naam prijkt in Jeruzalem op het memoriaal.

Bronnen: "In Moorsel lag mijn redding (Een dorp zo mooi als een plaatje)", door Nathaniel Doron, Els Ronsmans, Aloïs De Munter. Een uitgave van Koninklijke Heemkundige Kring Sint-Hubertus Tervuren (2013).

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jean-Pierre Verdeyen
  • Foto's: Jean-Pierre Verdeyen