TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Zschopauer Straße 55

Deze kleine messing plaquette (Stolperstein of Struikelsteen) herdenkt:

* Julius Nussberg, geb. 1907, vluchtte 1936 naar Letland, gearresteerd 1941, Riga, Centrale gevangenis, dood 16.1.1944.

Julius Nussberg was de oudste zoon van koopvaardijouders, Osias / Oskar en Kreindla Nussberg. Een jaar na zijn geboorte in Düsseldorf verhuisde het gezin naar Chemnitz en voegde meer kinderen aan het huishouden toe (Julius 'zus Tamar legde getuigenis af aan Yad Vashem). De familie kocht na de Eerste Wereldoorlog het huis aan de Zschopauer Strasse 55. Vader Oskar Nussberg runde hun opslagfabriek met 18 werknemers vanuit een gebouw achter het huis. Oskar werd Duits staatsburger in 1923. Nadat de NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei) aan de macht was gekomen, werd het staatsburgerschap van de familie ingetrokken. Julius 'ouders emigreerden in 1935 naar Palestina. Oskar stierf een paar maanden later in Tel Aviv.

In 1936 emigreerde Julius Nussberg naar Letland, en hij schreef een artikel over het leven daar. Het werd gepubliceerd in de Jüdischen Zeitung für Mittelsachsen (Joodse krant voor Centraal-Saksen).

Volgens de getuigenis van een ander familielid was Julius een muzikant. Op een gegeven moment trouwden hij en Sonja Dannenhirsch, maar ze kregen geen kinderen. (Een andere bron - MyHeritage.com - stelt dat het echtpaar is gescheiden.) Volgens de getuigenis werd Sonja in 1943 in Riga vermoord.

Daarvoor werd Julius in 1941 gearresteerd. Hij werd in januari 1944 in de Centrale Gevangenis van Riga vermoord.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

50.82932, 12.92695