TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crash Site Stirling Bommenwerper (BK712 HA-D) Langdorp

Monument voor de acht bemanningsleden van de neergeschoten Stiriling-bommenwerper te Langdorp (Aarschot).

De feiten
Voor de bemanning van de Stirling Mark III-bommenwerper met herkenningsteken BK712 HA-D, eindigde midzomer 1943 in een eindeloze nacht. Om 0.14 uur steeg het toestel op van Downham Market (Engeland) met als doel het Duitse Krefeld. In deze heldere nacht werd de bommenwerper rond 1.30 uur opgemerkt door jachtvlieger luitenant Schnaufer en de salvo’s van de Messerschmitt sloegen vernietigend in op de romp. De Stirling stortte om 1.33 uur op de grond in Langdorp, ergens op een korenveld op de hoek van de Grote Meur en de Wijtestraat. De acht bemanningsleden verloren het leven. Het was de dertiende overwinning van Schnaufer.

Dezelfde dag reeds werden de lichamen van de acht bemanningsleden geborgen en enkele dagen later begraven op het kerkhof van Langdorp. De begraving ging gepaard met een vertoon van militaire eer. Er mochten geen burgers bij de begraving aanwezig zijn, maar de volgende dag werden door onbekenden bloemen bij de graven neergelegd.
Diezelfde nacht veranderde Krefeld in een inferno dat 5.500 huizen en 6.000 zielen tot as reduceerde.

Over de gedenksteen
Vijftig jaar later, op 18 juni 1993, werd op de plaats van de crash onder grootse belangstelling een monument onthuld. Drie F-16’s overvlogen de plechtigheid. Het initiatief kwam van een werkgroep die werd opgericht om de vliegtuigcrashes in de streek van Oost-Brabant te herdenken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jan Rymenams
  • Foto's: Jan Rymenams