TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkkapel August Snoecx Langdorp

Gedachteniskapel voor de vermoorde weerstander August Snoecx te Langdorp (Aarschot).

De feiten
Op de zwarte plaat bevestigd op het gedachteniskapelletje voor August Snoecx; lezen we: ‘Hier werd laffelijk vermoord door de Gestapo op 30-8-1944 … ‘. In het erkenningsdossier n° 32316/1340/1323 van het Ministerie van Wederopbouw staat: ‘hij heeft recht ten posthumen titel op de titel van Politieke Gevangene'. In beide gevallen ontbreken de details van het verhaal. August Snoecx was getuige van een overval door het gewapend verzet op het postkantoor in Testelt. Midden in de nacht van 29 op 30 augustus 1944 werd hij door vier mannen van de Zwarte Brigade uit zijn bed gelicht en in een auto weggevoerd. De volgende ochtend werd zijn lichaam, doorzeefd met kogels, teruggevonden langs de steenweg naar Langdorp.

Over de kapel
Zijn vrouw Sidonia Boonen bleef achter met vijf kinderen, een cafe en drie koeien. Op de plaats waar August vermoord werd, koopt ze 4m2 grond en laat dit kapelletje oprichten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jan Rymenams
  • Foto's: Jan Rymenams

Gerelateerde boeken

Het stille verzet
België in de Tweede Wereldoorlog 2