TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herinneringsbord Crashlocatie Lancaster MK III ND963 OL-H

Project Lost Wings '40 - '45 heeft in de Gemeente Emmen Herinneringsborden geplaatst op de plekken waar tijdens de Tweede Wereldoorlog vliegtuigen zijn neergestort.

Op maandag 22 mei 1944, om 22:44 uur, stijgt Lancaster MK III ND963 OL-H van RAF 83 squadron Pathfinder Force van RAF Coningsby (west van Lincoln) met als doel Braunschweich als deelvan een formatie van 235 bommenwerpers. Niet lang na passage van de Nederlandse kustlijn wordt het toestel onderschept door een Duitse nachtjager en in brand geschoten. Als gevolg van een aantal explosies stort het rond 00:45 uur ten noordwesten van Nieuw-Weerdinge neer. Drie bemanningsleden komen hierbij het leven, ver overleven de crash. Twee van hen landen in Nieuw-Weerdinge, één met een gebroken been, de derde komt in Roswinkel terecht en de vierde landt in Emmer-Compascuum. Alle vier worden ze krijgsgevangen gemaakt. De drie omgekomen bemanningsleden liggen begraven op de Gemeentelijke Begraafplaats in Nieuw Dordrecht.

Bemanningsleden:
Ken Albert Lane RAF POW piloot
Richard F. Raymond RAF POW boordwerktuigkundige
John Anthony Jones RAF KIA navigator
J. Stanley A. Aspinall RCAF POW radiotelegrafist-boordschutter
Donald E. Cope RAF POW bommenrichter
Ernest Arthur Davies RAF KIA boordschutter
Stanley John Hall RAF KIA boordschutter

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

The Avro Lancaster, Manchester and Lincoln
Avro Lancaster 1945-1965
Jane's Fighting Aircraft of World War II
The World’s Greatest Military Aircraft
Avro Lancaster - Handley Page Halifax - Short S.29 Stirling
Avro Aircraft since 1908