TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Emile ‘Jules’ Borremans Aarschot

De feiten
De gedenkplaat voor kanunnik Emile ‘Jules’ Borremans en zijn broer, ambassadeur Louis Borremans, is weinig opvallend buiten ooghoogte aangebracht in de portiek van een flatgebouw. Beide broers waren geboren en getogen in dit huis. Hun carrière verliep erg verschillend. Louis Borremans was sinds 1932 medewerker aan de Belgische Ambassade in Londen. Daar zou hij zich verdienstelijk maken door de organisatie van een Belgische Rode Kruisdienst en door hulp te bieden aan de 25.000 Belgische vluchtelingen in Engeland.

Emile ‘Julius’ Borremans werd norbertijn. Meer dan het woord ‘Mauthausen’ op de plaat is er niet nodig om het tragische lot van de kanunnik te beschrijven. Op het landelijke dorpsplein van Papignies (gemeente Lessines in Henegouwen), onder een grote esdoorn nabij een classicistisch kerkje staat zijn naam op een gedenkzuil gegraveerd. Het plein draagt de naam Place Curé Borremans. Emile was tijdens de Tweede Wereldoorlog pastoor in dit dorp. Op 21 juni 1944 werd hij door de Gestapo en drie collaborateurs aangehouden. Een Amerikaanse piloot die zich in de pastorij schuilhield, kon nog net ontsnappen. Voor Emile begon de lijdensweg. Twee maanden lang werd hij in de Gentse gevangenis vastgehouden. Om de tijd en de angst onder controle te houden, discussieerden hij en zijn medegevangenen over muziek. Emile die organist geweest was in de abdij van Tongerlo, was een begaafd musicus. Verscheidene composities en studies staan op zijn naam. In september werd hij als Nacht und Nebel-gevangene, nummer 97469, afgevoerd naar het concentratiekamp Mauthausen. Hier verzorgde hij de zieken en begeleidde hen in hun laatste levensdagen. Op 29 oktober 1944 stierf hij van ontbering en uitputting. Bijna een jaar later werd louter toevallig zijn brevier in het kamp gevonden en kon de familie van zijn tragisch lot op de hoogte gebracht worden.

Over de gedenkplaat
De plaat werd in 1990 met Aarschot Kermis onthuld op initiatief van de Hertogelijke Aarschotse Kring voor Heemkunde. De aanleiding was het ereburgerschap van Louis Borremans, ere-ambassadeur van België.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jan Rymenams
  • Foto's: Jan Rymenams