TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenktekens Sint-Pieterskerk Denderwindeke

Gedenkplaat aan de buitenmuur van de kerk te Denderwindeke herdenkt de opgeëisten van de Eerste Wereldoorlog in Denderwindeke.

De tekst op het monument:
Op 21 oktober 1916 pakt de Duitse bezetter hier op de markt 57 mannen op. Wanneer het dorp op 23 november bij een razzia wordt omsingeld delen 90 anderen hun lot. Er zullen er nog 24 volgen. Het overgrote deel van deze 171 mannen belandt in het door de Duitsers bezette deel van Frankrijk. Acht laten er het leven of sterven bij hun terugkeer aan de ontberingen en mishandelingen die zij ondergingen in ‘den bos van Joeuf’. Velen zijn getekend voor het leven. Wij gedenken hen met de weergave van hun naam en geboortejaar. Over gans België zal de Duitse bezetter zo een 120.000 man opeisen om ze te deporteren naar Noord-Frankrijk en Duitsland.

Gedenkplaat Liberator B-24
Op 29 december 1944 werd de Liberator B-24J 42-50861 van de 392 Bomb Group, met negen Amerikaanse bemanningsleden aan boord, geraakt door vijandelijk vuur. Het vliegtuig maakte een noodlanding te Denderwindeke (Boterdael). De piloot en copiloot wisten de Liberator B-24 met veel moeilijkheden aan de grond te krijgen. De zeven overige bemanningsleden hadden al een noodsprong gemaakt waarbij twee van hen het leven lieten.''

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge & Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck (1, 2, 3), Luc van Waeyenberge (4, 5)

50.798279, 4.024896