TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Fietsroute Helmond punt 15

Oorlogsmonument Stiphout
Het bevrijdingsmonument is een ontwerp van de kunstenaar Sjef Verhoeven en is op 20 september 1986 onthuld. Op de modern vormgegeven obelisk is het embleem ĎCharging Bullí van de Britse 11th Armoured Division afgebeeld. Naast het embleem zijn aan de drie kanten van het monument zwarte plaquettes aangebracht met daarop de emblemen van de eenheden die Stiphout hebben bevrijd. Elk jaar op 22 september wordt bij het momument een herdenkingsbijeenkomst gehouden.

In 2019 is een herdenkingssteen voor de Stiphoutse verzetsheld Maurits Hertzberger geplaatst. Maurits Hertzberger heeft vele Joodse kinderen en volwassenen gered.

De bevrijding van Stiphout
Bij Operatie Market Garden worden de grondtroepen van het Britse XXX Corps ingezet. Dit korps zou over de ĎHellís Highwayí oprukken vanaf de Belgische grens naar Eindhoven, Nijmegen en Arnhem. Het VIII Corps krijgt opdracht om het gebied rond Stiphout en Helmond schoon te vegen.

Op de 21 september 1944 rukken het 23rd Hussars en het 8th Rifles vanuit Geldrop richting Nuenen op om op deze manier Gerwen en de Gerwense Heide te bereiken. Nuenen kan zonder slag of stoot worden ingenomen, maar na het verlaten van Nuenen richting Gerwen stuit het ĎBí Squadron op Duitse tanks. ĎAí Squadron probeert westelijk via Nederwetten het doel te bereiken, maar wordt ook tegengehouden. ĎCí Squadron probeert vervolgens richting Stiphout op te rukken, maar ook daar stuit men al snel op Duitse tanks van de Panzer-Brigade 107. Op 22 september 1944 hervat men de opmars richting Gerwen. Vooral in de bossen zitten veel Duitsers met antitankwapens. Het 8th Rifles wordt ingezet om de bossen schoon te vegen. Gerwen en Stiphout zijn in de middag van vrijdag 22 september 1944 bevrijd.

Algemeen
De fietsroute in Helmond is een samenwerking tussen Death Valley De Peel van het Museum Klok & Peel, Heemkundekring Helmont, Stichting Helmond 25 september 1944 en TracesOfWar.nl. De route bestaat uit een aantal punten, niet allemaal zijn ze voorzien van een bordje.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: Jeroen Koppes (1, 2), Death Valley De Peel (3)

Gerelateerde boeken