TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenktekens Slag van Merkem

Gedenkplaten op de voorgevel van het voormalig gemeentehuis te Merkem ter herinnering aan:

- Het 9e Linieregiment en de Slag om Merkem op 17 april 1918.

De tekst op het monument: "TER EERE VAN HET 9e LINIEREGIMENT DAT DEN 17 APRIL 1918 TE MERKEM HELDHAFTIG BIJDROEG TOT DE OVERWINNING". - "BROEDERBOND DER OUDSTRIJDERS VAN HET 9e LINIEREGIMENT 17 APRIL 1932".
Tekst eveneens in het Frans.

- Het 11e Linieregiment en de Slag om Merkem op 17 april 1918.

De tekst op het monument: "TER ERE VAN HET 11e LINIEREGIMENT VOOR ZIJN HELDHAFTIGE MEDEWERKING AAN DE OVERWINNING VAN MERKEM 17 APRIL 1918".
Tekst eveneens in het Frans.

De veldslagen waar dit regiment bij betrokken was tijdens de Eerste Wereldoorlog worden vermeld op het monument: LIEGE – IJZER – DIKSMUIDE – ANTWERPEN – DE LEIE – STADENBERG – MERKEM.

- Het 13e Linieregiment en de Slag om Merkem op 17 april 1918.

De tekst op het monument: "VERBROEDERING OUDSTRIJDERS VAN DE 13e LINIE" – "HERINNERING AAN DE DEELNAME AAN DE OVERWINNING VAN MERKEM 17-IV-1918".
Tekst eveneens in het Frans.

De veldslagen waar dit regiment bij betrokken was tijdens de Eerste Wereldoorlog worden vermeld op het monument: NAMUR – TERMONDE – YSER – MERCKEM – ZARREN – HANDZAME.

- Het 1e Regiment van het 4e Jagers te Voet en de Slag om Merkem op 17 april 1918.

- De Eenheid Draadloze Telegrafie van het Belgisch Leger die instond voor de communicatie tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc van Waeyenberge