TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nederlandse Oorlogsgraven Rooms Katholieke Begraafplaats Oirschot

Op de Rooms Katholieke Begraafplaats St. Petrus in Oirschot zijn drie Nederlands Oorlogsgraven uit de Tweede Wereldoorlog.

Bernardus Wilhelmus Johannes Schut.

Bernard was zelf eigenlijk geen verzetsstrijder maar raakte toch betrokken bij het verzet omdat hij de broer was van de verzetsstrijder Hein Schut, die hielp met het bevoorraden van de Amerikanen en het gevangen houden van Duitsers. In oktober 1944 zocht Bernard met zijn gezin een veilig onderkomen in de boerderij van broer Hein in Oisterwijk. Bernard hielp broer Hein met het verzamelen van hout om een veilige schuilkelder te maken in de boerderij, toen ze opeens Duitsers tegen kwamen die vertelde dat ze deserteurs waren en onderdak zochten. Hein en Bernard stelde zich open voor deze mannen, deze Duitsers hebben later op die dag met versterking de boerderij omsingeld waarbij Hein en Bernard werden gearresteerd. Tijdens een vluchtpoging van Bernard is hij doodgeschoten en aldaar in de bossen achtergelaten. Hein werd meegenomen en is een dag later gefusilleerd, hij ligt begraven op het ereveld in Loenen.

Bernardus Martinus Petrus Arnoldus Vlemminx.

Bernardus kwam op 1 oktober 1944 om het leven in Boxtel.

In het graf ligt ook de broer van Bernardus begraven die ook op jonge leeftijd tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwam, van hem is niet bekend of dit door oorlogshandelingen is gekomen.

Voor de broers is een monument geplaatst in Oisterwijk, het Verzetsmonument Oisterwijk.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: Jeroen Koppes