TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Gedenkplaat Hugo Lefevre Aalst

Bij de entree van het oude stadhuis hangt een gedenkplaat voor Hugo LefŤvre.

Van opleiding was Hugo LefŤvre (1911-1945) eigenlijk schrijnwerker maar hij was in volle crisisperiode voor de oorlog werkloos geworden. Dus koos hij voor een loopbaan bij de politie. Op 4 januari 1944 moest hij in het ziekenhuis de wacht houden bij verzetsman Max Sziffer die kort daarvoor door een lid van de Gestapo in het been was geschoten.
De Aalsterse verzetsbeweging "Groep Rita" had echter die dag uitgekozen om met 8 leden Sziffer uit het ziekenhuis te ontzetten en naar Brussel over te brengen. De hele operatie duurt slechts luttele minuten, de revolver van LefŤvre wordt hem afgenomen, zijn holster wordt kapot getrokken. Maar Sziffer is in veiligheid. Op 17 februari Ď44 is hij belast met de bewaking van de electriciteitscentrale. Daar wordt hij door 2 Duitsers meegenomen en na een huiszoeking bij hem thuis wordt hij gearresteerd door de Duitse bezetter. Aan zijn vrouw verklaart LefŤvre nog dat hij niet weet waarom.
Hij verblijft 3 maand in de gevangenis in Gent en wordt daarna overgebracht naar Buchenwald, daarna naar Hartzungen en Ellrich. Daar moet hij onderaardse ruimten graven om V-bommen te fabriceren. De gevangenen leven in onmenselijke en erbarmelijke omstandigheden. Hij wordt daar in de ziekenboeg opgenomen en sterft 2 dagen later. Volgens de gegevens van het kamp was hij op 3 februari.1945 in Ellrich overleden en op 4 februari verbrand.

Bron : digitaal stadsarchief Aalst

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

Gerelateerde boeken

BelgiŽ in de Tweede Wereldoorlog 2
Het stille verzet