TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Frans Monument Gedenkplaats Sloedam 'The Causeway'

Het Franse monument herinnert aan de in mei 1940 omgekomen Franse militairen tijdens de strijd om Zeeland op de Sloedam.
Voor en in de Tweede Wereldoorlog was de Sloedam een dijk van een kilometer lang
en slechts 45 meter breed. Op die 45 meter brede dijk lagen de Postweg en de spoorlijn van Vlissingen naar Bergen op Zoom en zo verder het land in. Aan weerszijden was het Sloe. Een modderig gebied. De Sloedam was de enige verbinding van Walcheren naar Zuid-Beveland en verder het land in. Na de capitulatie van Nederland op 14 mei 1940 is de strijd in Zeeland nog een aantal dagen doorgegaan mede door de te hulp gesnelde Franse troepen. Op 11 mei landde over zee aangevoerde Franse infanterie met artillerie in Vlissingen en zowel in west- als oost-Zeeuws-Vlaanderen verscheen een Franse infanteriedivisie onder leiding van de generaal-majoors Deslaurens en Beaufrère. De doelstelling van de Fransen was de beveiliging van de Scheldemonding en het creëren van aansluiting met het geallieerde front in België. Het mocht niet baten.
Op 17 mei trokken de Fransen zich al vechtend van de Sloedam terug naar Vlissingen om vandaar de Westerschelde over te steken naar Zeeuws-Vlaanderen en via België terug naar Frankrijk om daar de strijd voort te zetten.

De tekst op het Franse monument:
A La Mémoire
Des Soldats Francais Tombés
Dans Les Combats
15.16.17 Mai 1940
224e R.I. - 271e R.I.
68e G.R.D. - 89e R.A.


De plaquette met The Exhortation (foto 5) op de Sloedam is een gift van de Stichting Steun aan de Bevrijders om alle omgekomen militairen te herdenken die hun leven gaven voor onze vrijheid.

De Franse tekst van The Exhortation op foto 5:
IIs ne vieilliront pas comme nous vieillissons,
Nous qui sommes toujours là.
L’âge ne les marquera pas,
Les années ne les condamneront pas.
Au coucher du soleil comme au matin,
NOUS NOUS SOUVIENDRONS D’EUX


De Nederlandse tekst van The Exhortation op foto 5:
Oud zijn ze niet geworden, zoals wij
die wel oud konden worden.
Tijd en leeftijd zal hen niet vermoeien,
noch verouderen.
Bij het ondergaan van de zon en in de vroegte
van de morgen,
ZULLEN WIJ HEN ALTIJD GEDENKEN


Foto's 1, 2 en 3 het Franse monument en de plaquettes op het monument.
Foto 4, Informatiebord over de Gedenkplaats Sloedam.
Foto 5, The Exortation.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Slag om de Schelde herdacht op Sloedam

okt2016

Slag om de Schelde herdacht op Sloedam

ARNEMUIDEN - In aanwezigheid van onder anderen een vertegenwoordiger van de Canadese ambassade werd zaterdagmorgen op de Sloedam stilgestaan bij de bloedige strijd, 72 jaar geleden, om de bevrijding van Walcheren.

Lees meer

Bijzondere editie Mallard Mars

okt2016

Bijzondere editie Mallard Mars

NIEUWDORP - Zo'n 700 deelnemers hebben zich zaterdag gemeld voor de zevende Mallard Mars op Zuid-Beveland. Een bijzondere editie, want de mars maakt onderdeel uit van de eerste internationale Herdenkingsweek Slag om de Schelde.

Lees meer