TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument 52 Lowland Division Gedenkplaats Sloedam 'The Causeway'

Aan de Postweg die parallel loopt langs de A58 bij het Mallardviaduct, vindt u in de gemeente Arnemuiden deze Gedenkplaats met vijf monumenten.
De naam van het nieuw gebouwde viaduct, het ‘Mallardviaduct’ het Engelse woord voor `wilde eend’, bij de Gedenkplaats herinnert aan de flankerende operatie om de Sloedam en Walcheren tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij de Sloedam werd veroverd op de Duitsers.Tijdens de bevrijding van Zeeland is op de Sloedam een hevige strijd gestreden waarbij vele slachtoffers zijn gevallen.

Tekst op het monument:
52 Lowland Division
Forceerde hier een overtocht
Op 2 Nov. 1944
En bevrijdde het eiland
52 Lowland division
Forced A Crossing Here
On 2 Nov. 1944
And Liberated the Island


Aan de opgang naar de monumenten staat een informatiebord met aan beide zijden tekst en uitleg in het Nederlands en het Engels.
"De strijd om de Sloedam en operatie Mallard van 31 oktober tot 5 november 1944".
In de tweede wereld oorlog was de Sloedam (destijds een dijk van 1000 meter lang en slechts 45 meter breed) de enige toegang tot Walcheren vanuit Zuid-Beveland.Door de aanwezigheid van Franse troepen werd na de Nederlandse capitulatie op 14 mei 1940 in Zeeland de strijd nog voortgezet. Op 17 mei 1940 om 09:20 uur opende de vanuit het oosten oprukkende 9e compagnie / SS-regiment "Deutschland" van SS-Verfugungs-Division de aanval vanuit Zuid-Beveland. De Fransen van o.a. het 224e Regiment d' Infanterie van de 68e Division d' Infanterie boden heftig verzet en sloegen diverse aanvallen af. Om ongeveer 17:00 uur moesten de Fransen zich terug trekken. Die zelfde avond volgde de overgave van Walcheren en Zuid-Beveland. De Fransen telden negentien gesneuvelden, de Duitsers vijftien.
Aan het einde van de oorlog was de Sloedam weer het toneel van hevige strijd.Vanaf eind oktober 1944 moesten de geallieerden het opnemen tegen de Duitse bezetting van Walcheren. Die strijd begon met een aanval over land via de Sloedam op 31 oktober 1944 door Canadese troepen van de 2nd Canadian Infantry Division the Black Watch of Canada (RHR), the Calgary Highlanders en Le Régiment de Maisonneuve van de 5th Canadian Infantry Brigade voerden achtereenvolgens vier frontale aanvallen uit.
Het eerste ingenomen bruggenhoofd op Walcheren kon slechts enkele uren worden vastgehouden. Men moest weer terug trekken. Op 2 november werd de aanval (operatie Magnetise) overgenomen door het 1e Bn the Glasgow Highlanders van de 52e (Lowland) Infantry Division.
In de middag van 3 november kon de Sloedam definitief worden ingenomen. Tijdens de strijd om de Sloedam, durende van 31 oktober tot en met 5 november 1944 sneuvelden 45 Canadezen en 19 Britten.
Een belangrijk onderdeel van de verovering van de Sloedam was de flankerende operatie Mallard. Vanuit het haventje Zuid-Kraayert bij Nieuwdorp werd over het Sloe in de nacht van 2 op 3 november een landing uitgevoerd op Walcheren door het 6 th Bn the Cameronians (SR) om de Duitse verdediging via een omtrekkende beweging bij de Sloedam op de knieën te krijgen. De operatie was een succes. Oostelijk Walcheren werd mede hierdoor op 5 november 1944 bevrijd. Bij de operatie Mallard verloren negentien Britse soldaten hun leven. Gedurende de strijd om de Sloedam hebben zich felle gevechten afgespeeld.

De monumenten die hier staan vormen een eerbetoon aan de dappere geallieerde militairen die hier op en rond de Sloedam en bij de strijd om het Sloe hun leven gaven voor onze vrijheid.Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Slag om de Schelde herdacht op Sloedam

okt2016

Slag om de Schelde herdacht op Sloedam

ARNEMUIDEN - In aanwezigheid van onder anderen een vertegenwoordiger van de Canadese ambassade werd zaterdagmorgen op de Sloedam stilgestaan bij de bloedige strijd, 72 jaar geleden, om de bevrijding van Walcheren.

Lees meer

Bijzondere editie Mallard Mars

okt2016

Bijzondere editie Mallard Mars

NIEUWDORP - Zo'n 700 deelnemers hebben zich zaterdag gemeld voor de zevende Mallard Mars op Zuid-Beveland. Een bijzondere editie, want de mars maakt onderdeel uit van de eerste internationale Herdenkingsweek Slag om de Schelde.

Lees meer