TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Duitse Oorlogsbegraafplaats Alkiškiai

De begraafplaats ligt in het bos en naast de algemene begraafplaats bij de kerk. Om het terrein staat een stenen muur van ca. 1 meter hoog, van de hoofdingang tot de uitgang richting kerk loopt een pad met aan beide zijden een nette, dubbele rij grafkruizen. Daarachter in het minder goed onderhouden gedeelte staan her en der nog een paar verdwaalde grafkruizen. In het midden van het terrein staat een 4 meter hoge obelisk. Hier liggen 440 Duitse soldaten en 190 Russische soldaten (allen onbekend) begraven. De meeste van deze gesneuvelden vielen in juni 1915 tijdens gevechten om de stad Siauliai. Er zijn 296 betonnen grafkruizen bewaard gebleven. Tevens is er een afwijkend graf van de Duitse Joodse soldaat Walter Seligsohn, zijn graf heeft een afwijkend kruis en is afgeschermd met een ijzeren sierhek.

Bereikbaarheid: aan de doorgaande weg (156) staat een bord dat wijst naar de begraafplaats. 100 meter onverharde weg leidt naar een kleine parkeerplaats voor de toegang tot de oorlogsbegraafplaats. Alternatieve ingang: via de algemene begraafplaats rond de kerk.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jörgen Brouwer
  • Foto's: Jörgen Brouwer

56.266976, 22.847477