TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Samuel Frickleton

Achter de Sint-Niklaaskerk staat een gedenkplaat voor Samuel Frickleton, ingehuldigd op 7 juni 2007.

Samuel Frickleton wordt in 1891 geboren in Slamannan, Schotland. In 1908 immigreert zijn familie naar Nieuw-Zeeland en werkt hij er als mijnwerker.
Wanneer de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, gaat hij samen met zijn vier broers in dienst.
Hij is kort betrokken bij de aanvallen in 1915 in Gallipoli, maar wordt in november terug huiswaarts gestuurd omdat hij medisch ongeschikt zou zijn.
In april 1916 neemt hij opnieuw dienst en wordt hij ingedeeld bij de 3rd Battalion New Zealand Rifle Brigade.
Op 7 juni 1917 neemt zijn bataljon deel aan de Mijnenslag. Tijdens de inname van Mesen raakt Frickleton licht gewond, maar dat weerhoudt hem niet om de aanval verder te zetten. Hij neemt het heft in eigen handen wanneer de Nieuw-Zeelandse troepen opgehouden worden, en schakelt eigenhandig twee Duitse machinegeweerposten uit.
Voor zijn moedige daden krijgt hij een Victoria Cross, de hoogste Britse militaire onderscheiding. Tijdens het verdere verloop van de aanval, raakt hij een tweede keer gewond en wordt hij geëvacueerd en naar een hospitaal in Groot-Brittannië gebracht. Door zijn verwondingen keert hij niet meer terug naar het slagveld.
Hij overleeft de oorlog en overlijdt in 1971.

Bron : 1914-1918 - Grote Oorlog in de Westhoek

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck