TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken James Hendrix

Assenois is bezet door de para’s van de 5. Fallschirmjäger Division en het 37e regiment van de Volksgrenadier, als het team van Bogges op 26 december 1944 zijn opgang maakt middenin het Amerikaanse artillerievuur en daarbij ook gebruikt maakt van de afleiding die de droppings in de omgeving van Bastogne veroorzaken.
De strijders leveren een hevig handgemeen (met geweer, bajonet, dolken). De Amerikaanse strijdkrachten zuiveren het dorp en het kasteel en sommige Amerikaanse soldaten gedragen zich zo heldhaftig dat ze de grootste Amerikaanse onderscheiding krijgen: de eremedaille van het Amerikaanse Congres.

Een plaat herinnert aan de heldendaden van soldaat James R. Hendrix van de 4th Armored Division. Toen Patton aan een jonge soldaat de eremedaille overhandigde, zei hij: "Ik zou mijn ziel geven voor deze medaille".

In 1999 komt James Hendrix in vredestijd terug naar Assenois.

Het monument is verplaatst van de kerk naar de huidige plek en staat naast het huis waar Generaal Irzyk (8ste Tankbataljon, 4de Pantserdivisie) een tijdje zijn hoofdkwartier had (rond 27 december 1944).
" EN SOUVENIR DE LA VISITE DE JAMES HENDRIX
11 DECEMBRE 1999
Médaille d’honneur du Congres Américain
pour faits d’armes ą Assenois
26 décembre 1944 „


Bron : Historische route Bastogne

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck & Edwin Verholen
  • Foto's: Erwin Verholen

Gerelateerde boeken