Liberation Route Marker 21

De Liberation Route volgt het pad dat de geallieerden bewandelden tijdens de bevrijding van Europa. De route begint bij NormandiŽ en loopt via Nijmegen en Arnhem richting Berlijn. De regio Arnhem Nijmegen speelde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een hoofdrol op het wereldtoneel. Tijdens Operation Market Garden in september 1944 vond hier ťťn van de grootste luchtlandingsoperaties uit de geschiedenis plaats.

De Liberation Route laat u beleven wat zich in 1944 en 1945 afspeelde rondom Arnhem en Nijmegen. Op vele locaties in de wijde omgeving liggen gemarkeerde veldkeien, de zogenoemde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van ťťn of meerdere personen in de jaren í44-í45. De verhalen van die plekken kunt u beluisteren via 0900 54 23 728 of gratis downloaden via het tabblad downloads op de website. Het is ook mogelijk een mp3-speler te huren met de verhalen. De mp3-spelers zijn te huur bij VVV NL Shop Arnhem, VVV NL Shop Nijmegen / Nijmeegs Uitburo, Airborne Museum ĎHartensteiní en het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945.

Liberation Route Marker 21 (De terugtocht van de 1e Britse Luchtlandingdivisie):
De informatie op deze kei schets een beeld van de wanhopige standvastigheid van de ingegraven Geallieerden bij Oosterbeek en de uiteindelijke terugtocht, waarmee de bevrijding van Nederland een paar maanden op zich moest wachten. De steen staat in het Airborne museum te Oosterbeek.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Liberationroute.com & Kaj Metz
  • Foto's: Kaj Metz

Gerelateerde boeken

De slag om Arnhem
Operation Market-Garden