TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Slag bij Imde

Monument ter nagedachtenis aan de soldaten van het 3de Regiment Jagers te Voet van het Belgische leger die hier sneuvelden op 24 augustus 1914.

"Ongeveer 150 Belgische militairen beschoten hier al liggend de Duitsers om hen te verhinderen dat deze vanuit het park van het kasteel Goethals de Barbierstraat zouden oversteken om zo de Belgische troepen die vanuit Londerzeel Imde naderden in de flank aan te vallen. De Belgische militairen werden echter onder vuur genomen door Belgische soldaten die zich op de Rossemhoek bevonden en die hen verkeerdelijk voor Duitsers aanzagen. Tot overmaat van ramp werden zij nog eens bestookt door de kanonnen die in Rossem opgesteld stonden. Hier vielen een 65-tal doden en tientallen gewonden, hoofdzakelijk door eigen Belgisch vuur". Bron : Informatiebord.

Tekst op het monument :
"AAN ONZE HELDEN"
"HULDE EN / DANKBAARHEID / AAN KONING ALBERT I / EN AAN ONZE HELDEN / 1914-1954"
"MORTUORUM PATRIA MEMOR" / OPGERICHT TER GEDACHTENIS DER ALHIER GESNEUVELDE SOLDATEN VAN / HET 3E REGIMENT JAGERS TE VOET / BELGEN ZIJ GAVEN HUN LEVEN VOOR HET VADERLAND GEDENKEN WIJ HET ! / VOORBIJGANGERS GROET HET ZIJN HELDEN GEVALLEN OM ONS VAN DEN / VIJAND TE VERLOSSEN VERGETEN WIJ HET NOOIT !"

Dezelfde teksten eveneens in het Frans.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge