TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Muraltmuurtjes Arnemuiden

Muraltmuur is de naam van een muurtje boven op een dijk wat diende als alternatieve en goedkope dijkverhoging, bestaande uit drie of vier horizontale betonnen platen, van ongeveer een meter hoog tussen betonnen staanders.

Ze zijn een uitvinding van Jhr. ir. R.R.L. de Muralt hoofd van de Technische Dienst van het waterschap Schouwen van 1903 – 1913. Na de stormvloed van 1906 kwam hij op het idee om de dijken op een goedkope manier te verhogen door deze muurtjes te plaatsen en zodoende het dijklichaam zelf intact te houden. Tot 1935 werd een 120 km. van deze Muraltmuurtjes aangelegd, bijna een derde van alle Zeeuwse buitendijken, vooral in Schouwen en Zuid – Beveland. Ze bleken niet in staat het water tegen te houden in 1953, er zijn veel van deze muurtjes afgebroken maar deze Muraltmuur is nog aanwezig in de buurt van Stp. Scharnhorst ׀׀.

In de omgeving van de Sloedam en Stp. Scharnhorst ׀׀ werden deze Muraltmuurtjes gebruikt door de Duitsers als dekking door hun geweer en mitrailleurschutters tijdens de geallieerde aanval op de Sloedam in 1944.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)