TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsbegraafplaats Gemünden

De oorlogsbegraafplaats (een bosbegraafplaats) ligt aan de weg tussen Gemünden en Rieneck op de heuvelrug "ooit" hoog boven de Main-vallei.

Aan de rechterkant van de kapel staat het stenen beeld van St. Martinus. In de herdenkingskapel staat de figuur van St. Sebastian, uit eikenhout gesneden, die op zijn dood wacht, vastgebonden aan een marterpaal.

Rechts daarvan zijn naambordjes gemaakt van leisteen. Het bevat ook de namen van de gevallenen uit Gemünden.

Uittreksel uit het openlijk opgemaakte gedenkboek:
In het uitzichtrijke bos en bergbegraafplaats tegelijk, tussen Spessart en Rhön, rusten 8 slachtoffers van de Eerste en 1190 van de Tweede Wereldoorlog. 1075 van hen waren soldaten, van wie sommigen tevergeefs hadden gehoopt op genezing in ziekenhuizen in Neder-Franken, van wie sommigen waren omgekomen in de rampzalige maart-dagen van 1945, toen de overblijfselen van de Wehrmacht in bittere retraites het laatste verzet boden. Bij het bombardement door vijandelijke vliegtuigen kwamen 123 burgers om - 48 mannen, 49 vrouwen en 26 kinderen. Een Umbettergruppe van de Volksbund redde de doden uit geïmproviseerde faciliteiten en veldgraven in 242 Beierse, voornamelijk Frankische gemeenschappen.
Elke dode, ook de onbekende, kreeg hier een individueel graf. Of het nu officier, gewone soldaat of burger was, Duits of buitenlander - elk oorlogsslachtoffer vond dezelfde zorg. Hetzelfde lot, hetzelfde offer, hetzelfde graf….

Het oudste oorlogsslachtoffer was een moeder van 90, de jongste een kind van vijf maanden….
Daarnaast vonden 11 Belgen, 6 Sovjet-Russen, 5 Fransen, 4 Hongaren, 3 Joegoslaven, 2 Nederlanders, 2 Polen, 2 Roemenen en 1 Griek een behoorlijk graf in de gewijde aarde. 91 doden bleven onbekend. .... De grote donkere leien op de zijmuren bewaren niet alleen de namen van degenen die hier voor altijd zijn gebeden, maar ook de namen van de gevallenen in de stad Gemünden die ergens op vreemde aarde rusten ...

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Steffen Gerber
  • Foto's: Steffen Gerber

50.065258, 9.675036