TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Tintigny

Het monument voor de 2 wereldoorlogen staat op het voorplein van de kerk Notre-Dame de l’Assomption.

In augustus 1914 was de Slag der Grenzen de eerste algemene confrontatie van de Grote Oorlog. Duitsland schond de neutraliteit van België, om het Franse leger in de rug aan te vallen en zo snel door te stoten naar Parijs.
Op 4 augustus werd het land aangevallen door een Duits leger dat superieur was op alle vlakken (omvang en bewapening). In Belgisch Luxemburg waren het de Fransen die door Joffre de aanval openden op 22 augustus en hier in de Ardennen de Duitsers tegenkwamen.
In drie dagen tijd werden 70.000 soldaten van beide kampen buiten gevecht gesteld.
De oorlog was zeer gewelddadig voor de legers die opeen botsten van Maissin tot Baranzy, maar ook voor de burgers in Anloy, Longlier, Rossignol, Tintigny, Ethe, Porcheresse, etc. Willekeurige executies, plunderingen en verwoestingen van dorpen, deportaties en een bezetting van 4 jaar moesten worden doorstaan.

Dit monument is opgedragen aan de inwoners van Tintigny. Men vindt er de namen van 46 burgers gefusilleerd door de Duitsers in augustus 1914; van 3 soldaten gestorven voor het vaderland; van 4 gedeporteerden en 2 gefusilleerde weerstanders ( de broers Collard).
De beslissing om een herdenkingsmonument op te richten dateert van 1919 maar het is eerst in het begin van de jaren 1930, dat het monument wordt opgericht. Het is het werk van de Brusselse beeldhouwer Jean Canneel en de architect van Aarlen, Lamy.
Na 1945 werd een herdenkingsplaat gewijd aan de Ardense Jagers toegevoegd aan het monument.

Op de achterwand "Aan onze helden en martelaren ", gevolgd door al de namen
Daarvoor staat een prachtig beeld van een oude man die het verhaal van de oorlog vertelt aan een kleine jongen die op zijn schoot zit.

Links en rechts van het monument hangt nog een plaquette voor de Ardense Jagers :
links : 4 namen volgens graad : " 1940 – 1945 gestorven voor het vaderland "
rechts : 4 namen volgens graad : "1940 – 1945 gestorven voor het vaderland "

Bron : info Luxembourg-Belge

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

49.683715, 5.513715