TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sporen Klokkenroof Sint Michaëlkerk Beek

Op het koor van Sint Michaëlkerk in Beek en Donk zijn in de stenenboog nog sporen zichtbaar van het weghalen van de klokken door de Duitsers in december 1942. De klokken werden met staalkabels naar beneden gehaald om te worden gebruikt in de Duitse oorlogsindustrie.

Hendrikus Swinkels schreef hierover in zijn dagboek: "Op het koor in de grote stenen boog zijn ongeveer in het midden daarvan twee stenen door de stalen kabels, waarmee de klokken omlaag gelaten werden, ieder door twee diepe sleuven uitgeschuurd."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.529367, 5.635678

nov2020

"Drie kwartier een gewoon miske!! Dat zijn we hier niet gewoon."

Oorlogsdagboeken. Het blijven één van de primaire bronnen die je in een onderzoek kunt gebruiken. Opgeschreven op het moment dat ze plaatsvonden, met de gebruikelijk ‘fog of war’ die gebeurtenissen niet helemaal kunnen duiden. Er zijn er velen, vele zijn al gepubliceerd of beschikbaar in archieven. Maar niet allemaal. Dit is het verhaal van een herontdekking en het daaropvolgende onderzoek.

Lees meer