TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenktekens Bentheimerbrug Coevorden

Het monument op de Bentheimerbrug te Coevorden is opgericht ter nagedachtenis aan de Nederlandse militairen Bernardus Drenth en Jitse Veenstra die tijdens de grensbewaking bij Coevorden op 10 mei 1940 sneuvelden. Ook herinnert het monument aan de bevrijding op 5 april 1945 door de Canadezen.

Op 10 mei 1940 om half vier 's ochtends bliezen de Nederlandse grenstroepen de Bentheimerbrug op om de opmars van de aanvallende Duitsers te vertragen. Dat had in zoverre succes, dat de oprukkende cavalerie-eenheid zich in tweeën splitste, waarna de ene helft bij de Oosterhesselsebrug door een sectie van het Nederlandse leger urenlang werd tegengehouden en de andere bij de 'brug van Goselink' over de Lutter Hoofdwijk.

Bij laatstgenoemde locatie waren het vier gelegenheidssoldaten die vanuit een bunker urenlang standhielden. Twee andere soldaten, Bernardus Drenth en Jitse Veenstra, die langs het Coevorderkanaal de binnenvallende Duitsers argeloos tegemoet fietsten, werden bij de 'brug van Noppers' halverwege het kanaal zonder waarschuwing doodgeschoten. De plaquette aan de rechterzijde van de Bentheimerbrug herinnert aan hun dood.

Op 5 april 1945 werd de Bentheimerbrug opnieuw opgeblazen, ditmaal door de Duitse bezetters bij de nadering van de Canadese bevrijders. De eerste brencarrier, die ter hoogte van het douanekantoor de bebouwde kom van Coevorden naderde, werd frontaal getroffen door een 'Panzerfaust', afgevuurd door twee Duitsers. Twee bevrijders, Mervin Brampton en Montgomery Cliff, sneuvelden en de twee Duitsers direct daarna.

Toen de eerste Canadese Shermantank bij de vernielde brug arriveerde, werd hij vanaf de toren van de N.H. kerk door drie Duitsers met een mitrailleur onder vuur genomen. De eerste teruggeschoten tankgranaat trof doel en nam de drie Duitsers, de mitrailleur en een deel van de toren mee. De Canadezen trokken pas de volgende dag de stad binnen en toen was Coevorden echt bevrijd. Aan deze gebeurtenis herinnert de plaquette op de linkerstijl van de brug.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)