TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Omgekomen Gedeporteerde Burgers Wezemaal

In augustus 1914 werden 328 van de zowat 2.000 inwoners van Wezemaal naar Duitsland gevoerd en er maanden in schrijnende omstandigheden vastgehouden in het gevangenenkamp van Munster. Dertien burgers van Wezemaal keerden niet levend terug: zes werden doodgeschoten, zeven stierven door ziekte en ontbering.
Grafteken nummer 16 van rij 13 op de begraafplaats aan de Beninksstraat is geen graf, maar een monument voor vijf mannen van Wezemaal die in Munster omgekomen zijn.

Aan de nabijgelegen kapel van O.L.Vrouw van Bijstand staat een informatiebord. We lezen de getuigenis van gemeentesecretaris Jacobus Verhaegen, een van de 328 weggevoerde Wezemaalnaars: ‘Den eersten nacht meenden wij dat er niemand van ons ‘s morgens nog zou geleefd hebben. Zeven onzer dorpsgenoten werden zonder reden doodgeschoten. Er werd daar tussen de hoop geschoten zoals hier de mussen geschoten worden.’

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jan Rymenams
  • Foto's: Jan Rymenams