TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Piloot Nikolai Gastello

Dit monument is opgedragen aan de militaire piloot van het Rode Leger Nikolai Gastello. Hij is een van de bekendste Sovjet-oorlogshelden, de beroemdste Sovjetpiloot die een 'vuurtaran' uitvoerde - een zelfmoordaanval door de piloot van een in brand gestoken vliegtuig, dat op een doelwit vliegt met de bedoeling het in te schakelen brand.

Tegen de tijd dat Duitsland op 22 juni 1941 de Sovjet-Unie aanviel, was Gastello een squadronleider in een langeafstandsbommenwerperregiment uitgerust met Ilyushin DB-3. Op 26 juni, vijf dagen na het begin van de oorlog, bombardeerden een paar vliegtuigen onder leiding van Gastello een Duitse stelling nabij het dorp Dekshany in Wit-Rusland. De bommenwerper van Gastello werd naar verluidt geraakt door luchtafweer, waarbij de brandstoftank in de vleugel brak en het vliegtuig vervolgens in vlammen opging. Hij stuurde toen opzettelijk het gedoemde vliegtuig in een Duitse gepantserde colonne, die de eerste "vuurtaran" uitvoerde in de Duits-Sovjetoorlog.

Gastello werd postuum onderscheiden met de Held van de Sovjet-Unie, een van de eerste Sovjet-soldaten die de titel in de Tweede Wereldoorlog ontving. Hij werd een van de bekendste helden van de oorlog, waarbij zijn verhaal en dat van Zoya Kosmodemyanskaya de meeste Sovjethandleidingen over de beginjaren van de Duits-Sovjetoorlog in beslag namen.

Het monument werd opgericht in 1985. Toen hij op een dag door de Gastellostraat liep, besloot de beeldhouwer Boris Alekseevich Machkov dat er behoefte was aan een monument dat de heroïsche daad van de piloot Gastello zou bestendigen. Op de buurtbijeenkomst werd het project van de sculptuur gepresenteerd, het werd niet gemist, er werden een aantal opmerkingen gemaakt. Boris Alekseevich hield rekening met alle opmerkingen en creëerde het beeld van Gastello, dat nog steeds de straat met dezelfde naam siert. Dit beeld werd, net als veel van zijn andere sculpturen, geschonken aan de wijk Sokolniki.

Het monument voor Gastello is een bronzen buste van een piloot, op zijn hoofd een vliegende helm, een bril en een sculptuur van vlammen achter het hoofd. De buste is gemonteerd op een voetstuk in de vorm van een cilindrische zuil die naar beneden versmalt, waar zich twee granieten vleugels bevinden. Bovenaan de kolom staat een inscriptie in grote letters "Gastello".

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Wikipedia & Fyodor Telin
  • Foto's: Fyodor Telin