TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Barckhausenstraße 50

Deze kleine messing plaquettes (Stolpersteine of struikelstenen) herdenken Robert en Xenia Brendel, op de plaats waar ze het laatst vrijwillig woonden:

* Robert Brendel, geb. 1889, in verzet, gedwongen overgebracht in 1934, Wesermünde, gedwongen met pensioen in 1936, publicatieverbod, dwangarbeid, arbeidsongeschikt.
* Xenia Brendel, geb. Bernstein 1888, onvrijwillig verplaatst/verhuisd, Wesermünde 1934, bevel tot uitzetting 1945, overleefde met hulp.

Er is nog een stolperstein voor Robert aan de Feldstrasse 30 te Lüneburg -- voor de school waar hij leraar was.

Robert Brendel en zijn joodse vrouw Xenia verhuisden in 1919 naar Lüneburg. Ze kregen drie dochters. Hij was daar een senior leraar aan de Wilhelm Raabe School. Vervolgens begon hij in 1934 les te geven in Wesermünde, maar werd gedwongen met pensioen te gaan in 1936. Ze verhuisden naar Hamburg. In 1944 of 1945 ontving Xenia een deportatiebevel voor Theresienstadt. Ze dook onder. In 1946 adviseerden de doktoren van Robert hem om zijn onderwijsactiviteiten op te geven. Hij stierf in mei 1947 aan een hartaandoening. Xenia Brendel overleefde nog eens 40 jaar.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

53.239, 10.41078