TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Crashlocatie Liberator B-24J "Able Mabel"

De Liberator B-24J met als nickname "Able Mabel" vloog op 19 juni 1944 met 509 andere Amerikaanse bommenwerpers van Hardwick (Oost-Engeland) naar Noord-Frankrijk om er de V1- lanceerbasissen in Fressin en Bachimont te vernietigen.
Om het Duitse luchtafweer zolang mogelijk in het ongewisse te laten van het doel van de missie (Flight 424) maakte men een omweg. De armada vloog eerst over Oostende en Brugge richting Oost-Vlaanderen. Daar maakte men boven Maldegem een bocht richting Frankrijk.

Boven die gemeente werd de uiterst rechtse motor van de Able Mable door de Flak geraakt. De piloot, 1ste Lt. Robert W. Brown, probeerde meteen terug te vliegen naar zijn basis. De rechtervleugel begon echter te branden. Het toestel verloor steeds meer hoogte. Boven de Brugse woonwijk Sint-Jozef kon Brown zijn toestel niet meer controleren want de rechtervleugel brak af. De Liberator dook in een spiraalvlucht naar beneden.

Het toestel stortte om 17.50 uur neer op toen nog braakliggende grond vlak (nauwelijks 30 meter) achter een huizenrij (huisnrs. 43, 47, 45 en 47) in de Pannebekestraat . Deze woningen staan er nog steeds.

Van de 10 bemanningsleden konden er 7 de brandende bommenwerper tijdig verlaten en landden in de Brugse randgemeente Sint-Andries. Zij werden door de Duitsers krijgsgevangen genomen.
De co-piloot, 1ste Lt. Floyd R. Cook en de navigator, 2de Lt Michael Angelo "Mike" Pietruccioli, waren echter te laat uit de Able Mabel gesprongen waardoor de parachutes niet tijdig werden geopend. Ze sloegen te pletter op de grond. Twee dagen later vond men in het uitgebrande en verhakkelde vliegtuig het lichaam van de neusschutter T. Sgt. Kenneth V. Ehrhart. Om een onbekende reden had hij het vliegtuig niet verlaten.

Cook en Ehrhart liggen begraven op de Épinal American Cemetery and Memorial in het Franse Dinozé. Op de begraafplaats van Jeffers in Minnesota (VS) werd voor Cook een gedenkplaat aangebracht.

Herdenkingsplaat

Jacques Willems woonde in een andere, nabijgelegen Brugse wijk toen hij de Able Mable brandend zag neerstorten terwijl er 7 parachutes wegdreven. Enkele dagen later ging hij het wrak bekijken.
Deze gebeurtenis zou hem nooit meer loslaten. Hij ondernam een uitgebreid onderzoek. Daarover schreef hij artikels en een gedetailleerd boek (zie bronnenlijst). Daarbij kon hij contact leggen met getuigen en de piloot. Hij was ook de initiatiefnemer voor het plaatsen van een gedenkplaat. Deze werd aangebracht op een muur (gelegen in de Sint-Jozefstraat) die paalt aan de achtertuin van het huis nr. 49 in de Pannebekestraat. op 3 juli 2004 werd de plaat onthuld.
De weide waar de Able Mable neerstortte werd in 2013 verkaveld en bebouwd. Op de plaats waar het wrak lag, zijn er nu een parking en autostaanplaatsen. De vermelde huizenrij staat rechts op de foto. De herdenkingsplaat hangt aan de muur tegenover de 2 bomen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Xavier De Guchteneere
  • Foto's: Xavier De Guchteneere
  • https://www.abmc.gov/decedent-search/cook%3Dfloyd-0
  • https://nl.findagrave.com/memorial/56372186/kenneth-v-ehrhart
  • https://nl.findagrave.com/memorial/57557345/floyd-robert-cook
  • https://nl.findagrave.com/memorial/113023096/michael-angelo-pietruccioli
  • https://www.hangarflying.eu/onderzoeker/jacques-willems/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Able_Mabel
  • https://zoeken.erfgoedbrugge.be/Beeldbank/FO_B10181
  • Het Laatste Nieuws, 05-07-2004
  • Het Nieuwsblad, 27-12-2002
  • Het Nieuwsblad, 06/07/2004
  • Het Volk, 27-12-2002
  • Krant van West-Vlaanderen, 20-02-2009
  • Jacques Willems: "Vlucht 424 met de Able Mabel,Erpe-Mere, De Krijger, 2002