TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Lessingstraße 10

Deze Stolperstein herdenkt:

* Dr. Rudolf Caspary, geb. 1893, gedeporteed 1944, Auschwitz, ???

Dr. Rudolf Caspary was een Pruisische districtsrechtbank totdat zijn recht om te oefenen werd ingetrokken in 1933 of 1935. Hij werd door een overlevende van de Holocaust beschreven als 'een goed opgeleide en intelligente gesprekspartner en een man met een grote spirituele reserve'. Hij verkreeg en gaf twee officiële blanco identiteitsdocumenten voor die overlevende, Herbert Strauss, de auteur van In the Eye of the Storm, en voor Herbert's vriend, Ernst Ludwig Erlich. Beide jonge mannen wisten in mei-juni 1943 te ontsnappen naar Zwitserland. Na te zijn gearresteerd, werd Dr. Caspary op 9 maart 1944 gedeporteerd met het 50e Osttransport van Berlijn naar Auschwitz. Bij aankomst werden 26 van de 32 gedeporteerden naar de gaskamer gestuurd en de rest werd gedwongen te werken. Van de oorspronkelijke 32 is bekend dat slechts één de oorlog heeft overleefd.

Dr. Rudolf Caspary's naam staat op de gedenkplaat voor rechters en openbare aanklagers op Kronenstraße 73-74 in Berlin-Mitte.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, inwoners vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, messing plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)