TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Beerse

Dit oorlogsmonument achter de Sint-Lambertuskerk in het Centrum van Beerse herdenkt de gesneuvelden en oorlogsslachtoffers van de beide Wereldoorlogen. Het staat op de plaats waar vroeger de begraafplaats was die enkele jaren geleden geruimd is. Op deze locatie stond ook een oorlogsmonument voor de gesneuvelden van WOI en WOII, dit is afgebroken omdat het in een slechte toestand was, de namen staan nu op het nieuwe monument.

Voor het monument staat het kenteken van het Geheim Leger met de vermelding ’t Ekstergoor het zelfde gedenkteken vindt je ook op het monument in de Heldenweg.
Hiermee wordt hulde gebracht aan het Geheim Leger sectie Beerse die als naam van hun schuiloord ’t Ekstergoor hadden. Deze groep stond onder het bevel van luitenant Jos Feyen de latere gemeentesecretaris van Beerse. Zij hielden zich tijdens de oorlog bezig met sabotage en hulp bieden aan geallieerde soldaten en werkweigeraars.
Vanaf september 1944 vormen de afdelingen Turnhout, Beerse en Rijkevorsel groep 1 van het Geheim Leger. Onder bevel van de geallieerden nemen zij deel aan de gevechten in Sint-Job-in-‘t-Goor, Rijkevorsel, Beerse en Merksplas.

Elk jaar is hier met Wapenstilstand een herdenking die georganiseerd wordt door het Bevrijdingscomité.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jhonny Bastiaensen
  • Foto's: Jhonny Bastiaensen