TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument "De Letse Bijenkorf " Zedelgem

Letland werd onafhankelijk in 1918. In 1940 werd het door de Sovjet-Unie en in 1941 door Nazi-Duitsland bezet. Letse vrijwilligers meldden zich bij het Letse Legioen van de Duitse Waffen-SS om te strijden tegen de Sovjet-Unie. Toen de Tweede Wereldoorlog ten einde liep, gaven heel wat Letse Waffen-SS-soldaten zich over aan de westerse geallieerden.
Bijna 12.000 van hen kwamen van 1945 tot 1946 in het Prisoners of War (POW) Camp van Zedelgem terecht. Toen ze hun vrijheid terugkregen, vestigden ze zich in verschillende westerse landen. Letland werd pas in 1991 opnieuw onafhankelijk.

Het monument " De Letse Bijenkorf" werd ingehuldigd op 23 september 2018 en staat op een nieuw plein op ongeveer drie kilometer van het voormalige POW-kamp.
Het verbindt de geschiedenis van Letland en Zedelgem en symboliseert de vrijheid in al haar aspecten (Briviba is het Letse woord voor vrijheid).
De korf is de natie, de bijen zijn de inwoners: hardwerkend en vredevol, zolang ze niet bedreigd worden. Het geluid van de zoemende bijen verbeeldt de levendigheid van een harmonieuze samenleving.

Het monument bestaat uit een bronzen bijenkorf op een zuil van gepolijst roestvrij staal, bezet met honderden vergulde bijen. Het kunstwerk wordt van binnenuit verlicht en er is steeds een zoemend geluid te horen. Het aantal bijen in de bijenkorf stemt overeen met het aantal Letse krijgsgevangenen in Zedelgem.
Het monument, ontworpen door de Letse kunstenaar Kristaps Gulbis, is een project van de Gemeente Zedelgem en het Museum van de Bezetting van Letland.

Bron : Krijgsgevangenkamp Zedelgem

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

Gerelateerde boeken

Drie jaar geleden vol trots ingehuldigd, maar is kunstwerk in Zedelgem eerbetoon aan Waffen SS en 12

29jun

Drie jaar geleden vol trots ingehuldigd, maar is kunstwerk in Zedelgem eerbetoon aan Waffen SS en 12

Een schijnbaar onschuldig monument in het West-Vlaamse Zedelgem berokkent de gemeente bijna drie jaar na de inhuldiging imagoschade in binnen- ťn buitenland. Volgens critici is ďDe Letse Bijenkorf voor VrijheidĒ een eerbetoon aan de Waffen SS en de 12.000 Letten die met de naziís meevochten tegen Rusland tijdens WO II. Oppositiepartij Vooruit wil het kunstwerk weg. ďDit kan niet door de beugelĒ, zegt ook historicus Koen Aerts (UGent).

Lees meer