TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De Weg van Herdenking nr. 16: Huizen Kérsch

De 96 km lange rondwandelweg „Weg des Gedenkens" werd in het voorjaar van 2015 geopend. De weg loopt over markante plaatsen van de oorlogsgeschiedenis in het Duits-Belgisch grensgebied via reeds bestaande wandelwegen in Büllingen, Bütgenbach en Waimes aan Belgische zijde en de gemeentes Hellental en Monschau in Duitsland. Onderweg verklaren 30 viertalige infopanelen de historische gebeurtenissen rond het Ardennenoffensief, smokkelen, Westwall en nog veel andere thema’s.

Infopaneel nr. 16
Rond 1903 zagen de toenmalige winkel en café aan het kerkhof er zo uit. De foto toont het gezin en twee buurjongens (de ene met een fiets, de andere voor het huis) in hun zondagse kleren. Nadat de kapel in 1803 tot parochiekerk met kerkhof was verheven, ontstond de behoefte om na de zondagsmis en begrafenissen in de buurt op café te gaan. Al gauw opende Nikolaus Vaßen hier een kroeg die in de volksmond de huisnaam "Kérsch" (die Kirche, de kerk) kreeg. Tegelijk ontstond hier een ontmoetingsplaats voor voermannen en handelaars, waardoor er al spoedig een kruidenierswinkel bijkwam. Nadat de familie Servatius Rauw hier intussen een winkel en een café had uitgebaat, werden deze in 1886 door hun schoonzoon Mathias Faymonville overgenomen. 1912 tot 1914 bouwde hij onder het huis een danszaal, die echter pas na het einde van de Eerste Wereldoorlog in gebruik werd genomen, toen dochter Gertrud in 1920 met ­Johann Kalpers trouwde en er een café met winkel ontstond. Ondertussen had haar zus Martha met echtgenoot Aloys Jost vanaf 1919 het ouderlijk huis overgenomen. Sinds de jaren 1930 hadden beide cafés ook een kegelbaan. Beide huizen werden tijdens het Ardennenoffensief eind 1944 verwoest. Na de oorlog werd in het bovenste "Kérsch" weer een winkel met café uitgebaat, terwijl in het onderste "Kérsch" vooralsnog enkel een café was, die in 1966 wird uitgebreid met een feestzaal waarin meer dan 40 jaar lang bals, toneelstukken, ­concerten en familiefeesten hebben plaatsgevonden. In 2010 werden het café en de zaal in het onderste "Kérsch" stopgezet. Sinds 2012 behoort het huis toe aan Edgar Jost en is het opnieuw geopend voor particuliere en openbare activiteiten. In februari 2013 sloot de winkel Jost in het bovenste "Kérsch". Op 1 augustus 2014 opende Valérie Rauw-Fank hier de winkel "V.".

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Hans Tasma

Gerelateerde boeken