TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Obere Hauptstraße 23

Deze kleine messing plaquettes (Stolpersteine of struikelstenen) herdenken: 3 zussen:

- Flora Hockenheimer, geb. 1881, gedeporteerd 1940 naar Gurs, vermoord 15 januari 1941.
- Hermine Hockenheimer, geb. 1883, gedeporteerd 1940 Gurs, 1942 Auschwitz, vermoord 12 agustus 1942, dood verklaard.
- Selma Hockenheimer, geb. 1888, gedeporteerd 1940 Gurs, 1942 Auschwitz, mvermoord urdered 4 november 1942, dood verklaard.

Achtergrond
De drie zussen - Flora, Hermine en Selma Hockenheimer - werden allemaal geboren in de stad Hockenheim in de jaren 1880. Ze woonden in een gecombineerd woon-bedrijfsgebouw. Flora had een winkel die landbouwproducten verkocht en Selma was het hoofd van een winkel die vervaardigde goederen en kleding verkocht. Hermine werkte op het stadhuis. De zusters werden beschouwd als opgeleid. Ze lazen boeken en kranten en waren muzikaal begaafd. Ze gingen ook wekelijks naar de synagoge. Tijdens Pogromnacht in november 1938 werd hun huis verwoest. Hun buurman, Karl Bauman, verborg ze een tijdje in een schuur, maar later werden ze uit hun stad gezet. De Duitse federale archieven tonen de "permanente verblijfplaats" voor alle drie de zusters als Mannheim, ongeveer 24 km over de weg van Hockenheim.

Twee jaar later verwijderde Aktion Wagner-Bürckel meer dan 6.000 Joden van alle leeftijden uit hun huizen in de regio Baden en Pfalz/Saar, grenzend aan Frankrijk, en deporteerde ze naar het interneringskamp Gurs. Alle drie de zussen werden op 22 oktober gedeporteerd. Tijdens de winter werden in Gurs meer dan 1.000 gedeporteerden gedood door vreselijke omstandigheden van ondervoeding, blootstelling en wijdverspreide ziekte. Flora Hockenheim sneuvelde daar op 5 januari of 15 januari 1941 (bronnen verschillen).

Hermine Hockenheimer werd overgebracht van Gurs naar Drancy, een ander doorgangskamp, en vandaar naar Auschwitz. Ze werd op 12 augustus 1942 dood verklaard.

Selma Hockenheimer werd op 5 juli 1942 verplaatst van Gurs naar het doorgangskamp Rivesaltes. Daarna werd ze weer verplaatst - naar Drancy buiten Parijs. Uiteindelijk werd ze op 4 november 1942 gedeporteerd naar Auschwitz, waar ze twee dagen later aankwam. Van de 1.000 Joden op dat transport werden 269 mannen en 92 vrouwen geselecteerd voor arbeid. De rest werd onmiddellijk vermoord in de gaskamers. In 1945 waren van dit transport nog maar 4 mannen in leven. Selma Hockenheimer werd officieel dood verklaard.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

49.31711, 8.54877