TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Koning Albert I Aalst

Achter de O.L.Vrouw Bijstandskerk (Mijlbeek) staat een gedenksteen voor Koning Albert I.

Aan de rand, verdeeld over de 4 zijden, staat de tekst :
"Deze laan / Albrechtlaan. Ter / herinnering / aan Koning Albert I "
Daarbij vermelding van zijn geboorte- en sterfjaar : 1875 – 1934
In het midden staat het beeld van een ridder te paard met helm en zwaard.

Op 11 oktober 1914 was de beslissing gevallen het Belgisch Leger niet naar Frankrijk terug te trekken, maar wel te verzamelen achter de IJzer, meer bepaald de streek van Nieuwpoort, Veurne en Diksmuide. Daar zou het ook slag leveren waardoor een definitief einde kwam aan de bewegingsoorlog en de loopgravenoorlog begon.
Terwijl de regering in ballingschap was in Le Havre, bleef koning Albert I de gehele oorlog bij zijn soldaten in de buurt van de loopgraven. De koning verbleef op enkele kilometers van het front in De Panne. Hij nam in overeenstemming met de grondwet, daadwerkelijk het opperbevel waar over de Belgische strijdkrachten en hij woog op de belangrijke beslissingen die tijdens de veldtocht moesten genomen worden.
Zo ging Albert I de Belgische geschiedenis in als koning-ridder en koning-soldaat.

De gedenksteen is van de hand van Marc De Bruyn (Nieuwerkerken, 1924-2009) .
Hij was gespecialiseerd in beeldhouwen en schilderen. Hij bewerkte vooral ruwe steen en metaal, zoals koper, ijzer en aluminium. Daarnaast graveerde hij penningen, ontwierp hij glasramen en schilderde hij aquarellen. Hij beeldhouwde ook het oorlogsmonument op het Vredeplein in Aalst.

Bron : Wikipedia

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck