TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Voormalige Zwarte Hoekbrug Aalst

Gedenkplaat "Stad Aalst – Denderend "
" VOORMALIGE ZWARTE HOEKBRUG
Klapbrug met tegengewicht en hameipoort,
eind 1940-1941 door de Duitse bezetter aan
de Zwarte Hoek over de Dender gelegd.
Deze klapbrug verving de eerste Zwarte Hoekbrug,
een draaibrug uit 1890, opgeblazen door de
Belgische en Engelse genietroepen op 18 mei 1940.

De klapbrug werd in 1979 afgebroken , en in 1993
door de werklieden van de Stad Aalst gerestaureerd
en over de Molenbeek heropgebouwd."

De Zwarte Hoekbrug over de Dender was oorspronkelijk een draaibrug uit 1890 die een woelige geschiedenis zou kennen.

Tijdens WOI was Aalst wekenlang de inzet van gevechten tussen het Belgisch leger en de Duitse invaller. Dit leidde tot confrontaties in het midden van de stad, waarvan de meest tragische plaatsvond aan de rechteroever van de Dender op 26 en 27 september 1914.
Toen de oprukkende invalstroepen de Zwarte Hoekbrug probeerden in te nemen, botsten ze op Belgische verdedigers die zich hevig verweerden. De aanvallers koelden hun paniek en frustraties af op de omwonenden. Ze staken huizen in brand, dwongen buurtbewoners om als levende schilden voor hen uit te lopen, en maakten mensen af met geweerschoten en bajonetsteken. Zo'n 35 burgers kwamen daarbij om. Van 27 september 1914 tot 11 november 1918 was Aalst dan ook een stad onder Duitse bezetting.

De onmiddellijk na de oorlog herstelde brug deed uiteindelijk dienst tot in de tweede wereld-oorlog. Op 18 mei 1940 werden zowel de Zwarte Hoekbrug, de St.Annabrug, de Zeebergbrug en de spoorwegbrug (met enkele spoorwegwagons erop geplaatst) door Belgische en Engelse genietroepen opgeblazen om de opmars van de Duitsers te kunnen afsnijden.
De Dendergevechten kostten het leven aan 40 Duitse en 20 Belgische soldaten, vooral Ardeense Jagers. Op 20 mei was Aalst een door de Duitsers bezette stad.
De Duitse bezetter liet de brug al heel snel vervangen door een metalen ophaalbrug die op een andere plaats werd gerecupereerd.

Deze originele Duitse klapbrug staat nu als historisch erfgoed over de Molenbeek in het Zwembadpark aan de Albrechtlaan in Aalst.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck
  • Blogspot Oilsjtgoistad

Gerelateerde boeken