TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenktekens Nazi-Slachtoffers Aalst

Om nooit meer te vergeten wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd, zijn er twee gedenkplaten aangebracht aan de gevel van het Sint-Maarten-Instituut om de slachtoffers van de nazi-terreur te herdenken..
Op de ene plaat staat te lezen: "Tijdens WO II werden twee internen van het internaat van de Broeders De Deo door de Duitse bezetter opgepakt, opgesloten en weggevoerd naar een concentratiekamp."
Op de tweede gedenkplaat is te lezen dat een onbekend aantal joodse jongens tijdens de oorlog een schuilplaats vond in het voormalig internaat van de Broeders De Deo.

Waar nu de school gevestigd is, was vroeger het internaat van de Broeders De Deo en later van het Vrij Technisch Instituut. Het internaat van de broeders was tijdens de Tweede Wereldoorlog een veilig onderkomen voor verschillende joodse jongens, die zo zijn ontsnapt aan de nazivervolging en de Holocaust . Het internaat maakte wellicht deel uit van een geheim netwerk dat joodse kinderen in veiligheid wou brengen. Aalst had via de textiel banden met Brussel. De joodse kinderen werden van Brussel naar Aalst gebracht, kregen hier nieuwe papieren en konden zo uit het oog van de nazi’s blijven.
Om de moed van de Broeders De Deo te vereeuwigen werden op 21 september 2019 deze 2 herdenkingsplaten onthuld aan het SMI.

Uit historisch onderzoek blijkt dat er meer Aalsterse ‘Achterhuizen’ waren tijdens de Tweede Wereldoorlog dan gedacht. Minstens 30 joden verbleven in Aalst en vonden hier een veilig onderkomen tijdens de nazi-vervolging.
De schuilplaatsen zijn ondertussen bekend. Een van de meest opmerkelijke onderduikadressen bevond zich in een pand waar overdag een Duits herstelatelier gevestigd was. De Duitse soldaten voerden daar herstellingen uit aan hun uniformen en tenten. De Duitsers hebben gelukkig nooit ontdekt dat in hetzelfde pand joden werden verstopt.


Bron : Boek ‘Tussen Ajuin en Jodenster’, Wouter Van der Spiegel.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck