TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Echtpaar Rasschaert-Buyle

De gemeente Berlare heeft in de Lindestraat in Overmere een herdenkingsbord voor Emilie Buyle en Frans Rasschaert ingehuldigd. Zij vingen in 1942, op gevaar van eigen leven en dat van hun gezin, een Joods kind op in hun huis.

Het infobord vertelt het verhaal van Anatole Brawerman die als kind moest onderduiken omdat hij van Joodse afkomst was. In de kerstperiode van 1942 had zijn moeder hem ondergebracht bij de familie Rasschaert om te beletten dat hij naar een concentratiekamp zou gestuurd worden. Brawerman was amper 10 jaar, om onder de radar van de Duitsers te blijven kreeg hij een nieuwe naam: Jean Van Bergen.
Het was de bedoeling dat hij in de loop van januari 1943 door Frans Rasschaert zou teruggebracht worden naar Brussel om dan samen met zijn mama onder te duiken.
Het noodlot wou dat de mama Luba Pupko, vóór zijn terugkeer naar Brussel, werd verklikt en opgepakt door de Duitse bezetter. Ze werd naar de Dossinkazerne gebracht in Mechelen.
In april werd ze gedeporteerd naar Auschwitz waar ze bij aankomst werd vermoord.
Het echtpaar Rasschaert twijfelde niet, ze zouden de joodse jongen verder opvoeden als ware hij hun eigen zoon. Hij leerde ‘Overmeers’, ging naar school en deed zijn plechtige communie in de kerk van Overmere.
Na de bevrijding in het najaar van 1944 werd ‘Jean’ herenigd met zijn vader, die als soldaat in Engeland verbleef. Zij gingen in Brussel wonen maar Jean keerde regelmatig naar Overmere terug. In 1955 trouwde hij met Anne-Marie Rasschaert en bleef door het leven gaan als ‘Jean Brawerman’.

Op vraag van Jean, inmiddels 87 jaar oud, werd een herdenkingsbord opgehangen aan het huis in Overmere als blijvende erkenning voor hun moed en het getoonde engagement.
Vanwege hun heldhaftig en belangeloos optreden kregen Frans en Emilie op 7 augustus 2000 al postuum de titel " Rechtvaardige onder de volkeren " van het Israëlische Instituut Yad Vashem. Hun namen werden bijgeschreven op het memoriaal in Jeruzalem.


Bron : Berlare - persbericht, 15 maart 2021

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck