TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Voormalige Duitse Oorlogsbegraafplaats Overrepen

De Butsstraat is de verbindingsweg tussen Overrepen en Neerepen.
Deze tijdelijke begraafplaats aan de Butsstraat (sectie A43m van 1 ha 54 a, destijds toebehorend aan boer Jozef Lambrix, Lerestraat 13) tussen Overrepen en Neerrepen was kort tevoren, ingericht door de 608th Quartermaster Graves Registration Compagny (XIX Corps.). Totaal werden hier 189 Duitse militairen begraven. Deze lichamen werden na de oorlog overgebracht naar de Duitse Begraafplaats te Lommel.

Van deze tijdelijke begraafplaats is niets meer over, enkel de weg waar het gelegen was.

Een ooggetuigeverslag.
We hebben kunnen spreken met Jean Vanhaeren geboren op 16 februari 1936 en opgegroeid te Overrepen. Hij herinnert zich de aanwezigheid van het tijdelijke Duitse Militaire Kerkhof nog als de dag van gisteren.
Samen met Jean gaan we op pad.
We passeren langs de woning Lerestraat 13, de woning van Jozef Lambrix. Jozef Lambrix was de eigenaar van het perceel dat gebruikt werd als tijdelijke begraafplaats. Na de oorlog was er de intentie om de begraafplaats definitief daar ter plaatse te houden, maar er was protest omdat dan landbouwgrond verloren zou gaan. Met heel wat getouwtrek werd dan besloten om de begraafplaats daar niet te houden en de lichamen over te brengen naar het Duitse Militaire Kerkhof te Lommel.
Op het kruispunt van de Lerestraat met de Butsstraat ligt links de hoeve Wilmots. Deze hoeve werd gebruikt als HQ door de aanwezige Amerikaanse militairen.
In de weide achter de hoeve gebeurde de administratieve afhandeling van de gesneuvelde Duitse soldaten. Identificatie, vaststellen van de verwondingen en verzamelen van de persoonlijke voorwerpen.
Tegenover deze weide bevonden zich de tenten en de barakken van de Amerikaanse soldaten, samen met de logistieke ondersteuning.
Verder in de Butsstraat, vlak voor de scherpe bocht naar rechts richting Neerrepen, ligt links het perceel dat gebruikt werd als tijdelijke begraafplaats. Het perceel wordt momenteel omheind door een wilde haag en is aan het zicht onttrokken. Het perceel kan benaderd worden via twee toegangspunten. Van de begraafplaats is niets meer bewaard gebleven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Rudi Triki
  • Foto's: Rudi Triki