TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Leden Geheim Leger

Aan de buitenmuur van de oude gevangenis van Hasselt hangt een plaquette ter nagedachtenis aan vijf leden van het Geheime Leger die op 10 juni 1944 zijn omgekomen bij een ontsnapping van familieleden van de lokale Limburgse leider van de verzetsgroep.

De grootste verzetsgroep in Belgisch Limburg was de BNB (Belgische Nationale Beweging) oftewel Geheim Leger, die in 1941 in deze provincie werd opgericht door Robert Lefevre. Helaas wordt hij binnenkort gearresteerd en neemt Tony Lambrechts het stokje over als provinciaal bevelhebber. - soldaten zijn lid van deze verzetsgroep.

Vertrouwen was een premie, en veel leden van de familie Tony Lambrechts zijn ook lid van de groep. Hoewel er een hoog prijskaartje aan Tony Lambrechts hoofd hing, werd het familiehuis in Wijer overvallen door leden van de SD (Sicherheitsdienst: SS belast met inlichtingen verzamelen in het Reich) op 3 mei 1944 en zijn vader Theofiel en zus Augusta (Gusta) werden opgepakt en opgesloten in Hasselt.

Een gevangenisbewaker die Gusta naar haar cel brengt fluistert: "Zeg niets en vertrouw niemand". Na D-Day zijn de Duitsers zeer alert en was er grote bezorgdheid dat ze Theofiel en Gusta naar een concentratie zouden brengen kamp in Duitsland. De ontsnapping uit de gevangenis werd tot op zekere hoogte geholpen, aangezien een van de senior leden van de verzetsgroep Georges Vanistendael gevangen had gezeten in de Hasseltse Gevangenis en de weg kende.

Gabriel Dupain en Charlie D'Hose vonden Gusta in haar cel en zowel zij als haar vader wisten te ontsnappen. De groep werd echter verraden en de opgesloten Duitse bewakers werden vrijgelaten en vijf leden van de groep werden gedood in het daaropvolgende vuurgevecht dat ook een zware tol eiste van de Duitsers.

Van de twee vrijgelaten verzetsmensen en de familie Lambrechts zou er maar één de oorlog overleven en het verhaal vertellen. Toen op 29 juni 1944 het hoofdkwartier van het Limburgs Geheim Leger in de villa Claes in Zelem, waar zowel Theofiel als Gusta onderdak hadden gevonden, werd bestormd door Wehrmacht-soldaten en leden van de SD onder coördinatie van de Belgische collaborateur Emiel Van Thielen. En zo werd Theofiel het eerste dodelijke slachtoffer van de verzetsgroep hier, nadat hij tijdens het vuurgevecht in de villa werd neergeschoten. Terwijl, nadat degenen die zich buiten de brandende villa moesten overgeven, Gusta naar Ravensbruck werd gebracht en vervolgens subkamp Belzig. in staat om op 18 juni 1945 naar Wijer terug te keren.

De vijf herdachten zijn:

Rene Lambrechts, broer van Gusta en zoon van Theofiel uit Wijer
Georges Vanistendael uit Herk-de-Stad
Jean Melot uit Namen
Gabriel Dupain uit Heks
Charlie D'Hose uit Nederbraehel

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ian Paterson
  • Foto's: Ian Paterson
  • https://www.heemkringzelem.be/thema.html
  • Roger Rutten; Oorlog & Zwijgen