TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

M4A4 Sherman Tank Westkapelle

Op de achterkant van de tank is een plaquette aangebracht met de verklarende tekst:
‘Flail’(vlegel)-tank van de 79th Armoured Division (1st Lothians & Border Horse) verbonden aan de 56nd (Lowland) Division. Ingezet bij de geallieerde landing van de Royal Marine Commandos op 1 november 1944 in Westkapelle.
Aan wal gekomen uit de landingsboot LCT 737 (Bramble) overspoeld bij vloed halverwege de Zuidstraat in de nacht van 1 op 2 november 1944.
Na de oorlog deels gesloopt – gered en als monument op de Zeedijk geplaatst als dank - en eerbetoon aan onze bevrijders.
Wij verzoeken u dit monument in ere te houden.
Naast deze tekst is een technische beschrijving te lezen van dit type Sherman tank.
Sherman V (M4A4) uitgerust met een 75mm kanon en apparatuur om mijnen onschadelijk te maken. Aangedreven door een 30 cilinder USA-Chrysler motor van 425 pk.
Totaal gewicht: 40 ton.
Lengte 6 tot 8 meter (incl. Flail).
Breedte 2,5 tot 3 meter (incl. Flail).
Hoogte 3 meter.


Naast de plaquette met de verklarende tekst is deze tekst te lezen op een tweede plaquette dat hij is gerestaureerd door leerlingen van de Bedrijfsschool van de Koninklijke Schelde Groep te Vlissingen. Door de Schilders- en Conserveerafdeling van Schelde Scheepsnieuwbouw en de afdeling Transport van de koninklijke Schelde Groep.
Takelwerk en wegtransport door Jac. Goud uit Waarde.
De noodzakelijke reserve-onderdelen kwamen uit de collectie van de heer P. Aalderson uit Enschede. Documentatie: gemeente archief Enschede.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Sherman Medium Tank 1942-45