TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenkingskapel "Kühlkamp"

Herdenkingskapel van de "Berger Schützenverein" te Ochtrup.

De kapel heet "Kühlkampskapelle" naar de voormalige eigenaar Wilhem Kühlkamp die het in zijn bezit had. De Schutters mochten de kapel gebruiken voor de herdenkingsfestiviteiten tijdens de schuttersfeesten.
In 1985 schonk Heinrich Honerkamp, de inmiddels nieuwe eigenaar van het pand met de kapel aan de Berger Schützenverein. De vereniging beloofde het monument bouwkundig en tuinbouwkundig op orde te houden. De renovatie begon onmiddellijk omdat de kapel niet in goede staat was. Het afgelopen decennium zijn er verschillende wijzigingen en verbeteringen aangebracht aan het monument. Het dak werd voorzien van koper en de kapel kreeg een nieuwe smeedijzeren poort. De bomen en struiken rondom het monument zijn opnieuw aangeplant. Het voorplein is geasfalteerd. Verder werd er een vlaggenmast opgesteld. Al het werk werd gratis gedaan door enkele van de Schutters. Aan het einde van de renovatie heeft de firma Kuhlmann uit Münster de houten panelen opgehangen waarop de namen van de gesneuvelden, vermisten, gevangengenomen en omgekomen slachtoffers onder de Schutters vermeld staan. Als onderdeel van dit werk is het houten beeld van de Heilige Familie uit 1957 grondig gerestaureerd.
Tegenwoordig is de kapel in een goed onderhouden staat. Een waardig gedenkteken en gebedsplaats voor de zonen van de familie Kühlkamp en voor de oorlogsslachtoffers van de Berger Schützenverein. Deze schietvereniging is in 1921 opgericht door Heinrich Hüntemann. Het heeft momenteel 350 leden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bjorn Van Marle
  • Foto's: Bjorn van Marle

52.2084006, 7.1816083