TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Dr. Frans Mair

Franz Mair was de derde van vier kinderen van de wijkinspecteur Johann Mair en Berta Kollmann. Hij ging naar het Academisch Gymnasium Innsbruck, waar hij in 1930 zijn Eindexamen behaalde. Na zijn studie Engels en Duits aan de Universiteit van Innsbruck, werkte hij als leraar op deze school. Hij was erg populair bij zijn studenten en werd door hen "English Mair" genoemd; tegenover hen uitte hij ook zijn afkeer van de nationaal-socialisten.

Tijdens het naziregime was hij betrokken bij het verzet. Hij sprak zich publiekelijk uit tegen het nationaal-socialisme en ontsnapte ternauwernood aan een doodvonnis. Mair maakte contact met verschillende verzetsgroepen, waaronder de Witte Roos, en de geallieerden. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog richtte hij met oud-studenten (onder wie Bert Breit) de verzets vereniging "Gruppe Franz Mair" op. Hij steunde deserteurs en verborg een Franse agent en zijn radiosysteem bij een boer in Elbögen.
Op 3 mei 1945 raakte hij gewond bij een vuurgevecht terwijl hij het Innsbruck Landhaus verdedigde en bezweek op 6 mei aan deze verwondingen. Op 8 mei 1946, de eerste verjaardag van het einde van de oorlog, onthulde de toenmalige gouverneur Alfons Weißgatterer een plaquette bij het oude landhuis, ter herdenking van het Oostenrijkse en Tiroler verzet en Franz Mair.

De opschrift;
"In de eerste meidagen van 1945 lukte het het Tiroler verzet om in samenwerking met de geheime dienst van de VS de Nationaal-Socialistisch overheersing in Innsbruck te overwinnen.
De regio hoofdstad kon daardoor de oprukkende amerikaanse troepen zonder gevecht en reeds bevrijd in handen gegeven worden. Zo bleef de stad verdere vernietigingen en bloedvergieten bespaard.
Bij de laatste schotenwisselingen met terugtrekkende eenheden van de SS werd de verzetsman Dr. Franz Mair op 3 Mei dodelijk getroffen."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bjorn van Marle
  • Foto's: Bjorn van Marle

47.264686, 11.394875