TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crash Site Lancaster II LL639 JI-R 514 Sqn

Deze gedenksteen werd opgericht als herdenking aan de omgekomen bemanningsleden van de Lancaster LL 639 van 514 Squadron RAF :
P/O N.W.F. Thackray, Sgt C.W. Banfield, Sgt P. Hughes, F/Sgt J.R. Moulsdale, F/Sgt C.H. Henn, F/Sgt R.E. Bromley.

In het voorjaar van 1944 waren de geallieerden druk bezig met de voorbereidingen voor D-Day. Een van de dingen die gedaan moesten worden, was ervoor te zorgen dat de spoorweg van de vijand verlamd raakte om ervoor te zorgen dat hun troepen niet gemakkelijk konden worden verplaatst.

Het "Transportplan" moest ervoor zorgen dat de spoorlijnen naar Normandië werden verlamd.

In de nacht van 11 op 12 april 1944 zond Bomber Command 352 vliegtuigen uit om de spoorwegknooppunten bij Achen te raken.

De Lancaster II vertrok van Waterbeach in Engeland naar zijn bestemming. Piloot Bill Thackray had een zeer rustige vlucht naar het doel, dat later bekend stond als de meest succesvolle aanval op het spoorwegsysteem tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De terugvlucht zou echter een heel ander verhaal worden.

Vanuit hun basis in Venlo vertrokken nachtjagers om de bommenwerpers op hun weg terug naar de basis te onderscheppen. Uffz. Fischer -van de 12/NJG1- slaagde er rond 23.15 uur in zijn gevechtsvliegtuig onder de Lancaster door te sluipen.

Hij wist een schot te maken op de rechtervleugel van de Lancaster. Hierdoor vatte de rechter buitenmotor vlam. Door de hitte van de motor die vlam vatte, brak de rechtervleugel van de motor af.

De bommenwerper werd stuurloos en de bemanning kreeg de opdracht om te springen. Sergeant Eddie Humes wist te springen en landde veilig in een veld bij Molenbeersel. De rest van de bemanning had geen kans om de vallende Lancaster te verlaten. Ze stortten neer met hun vliegtuig in het maïsveld rechts op deze foto. Geen overleefde.

De bemanning van Thackray werd op 15 april begraven in Sint-Truiden. Na de oorlog zijn de graven naar Heeverle gebracht.

Sergeant Humes werd krijgsgevangen genomen. Op 11 juli 1998 onthulde Eddie dit monument voor zijn gesneuvelde medebemanningsleden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge en Bart Verhulst
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge (1, 2), Bart Verhulst (3, 4)

Gerelateerde boeken

The World’s Greatest Military Aircraft
Avro Lancaster - Handley Page Halifax - Short S.29 Stirling
The Avro Lancaster, Manchester and Lincoln
Avro Lancaster 1945-1965
Avro Aircraft since 1908
Jane's Fighting Aircraft of World War II

51.18131, 5.75643